Як використовувати старий хліб: 5 цінних порад і рецепти

Як використовувати старий хліб

Хороша господиня знає більше десятка страв, в які можна додати підсохлий хліб, і ще стільки ж способів його “реанімувати”. Ми зібрали для вас кілька ідей, як подарувати черствому батону друге життя. А ще підготували добірку класних рецептів: теплий салат з лососем, медові тости з інжиром, Панцанелла … Ці страви точно варто спробувати!

Отже, якщо зачерствів хліб або батон, спробуйте зробити …

Панірувальні сухарі

Приготування домашнього панірування не займе багато часу, до того ж ви зможете регулювати ступінь помелу, щоб зробити потрібне панірування для різних страв.

Наприклад, панірування дрібного помелу, яке можна зробити з засохлого батона, відмінно підійде для свинини або овочів. Для цього шматочки батона потрібно підсушити в духовці при 150 градусах протягом 10 хвилин, а потім подрібнити в блендері або натерти на дрібній тертці. Зберігати таке панірування слід в герметичному контейнері.

Хлібні чіпси

Зі старого хліба можна зробити і закуску – ароматні хрусткі чіпси. Для цього хліб потрібно розрізати дуже гострим ножем на тонкі скибочки. Потім змішати оливкову олію зі свіжими травами, наприклад, розмарином або базиліком, дрібно нарізаним часником і пластівцями перцю чилі. Розкласти скибочки на деку, скропити олією з травами, приправити сіллю і перцем і покласти в духовку приблизно на 10 хвилин, поки чіпси не стануть золотисто-коричневого кольору.

Брускета

З черствого хліба можна приготувати і брускету. Ця італійська класична закуска готується з чіабати, але можна використовувати і звичайний хліб.

Як приготувати основу для брускети? Наріжте буханець на широкі скибочки і викладіть на деко. Спочатку потрібно трохи підсмажити шматочки в духовці, потім вимкнути її і залишити скибочки в духовій шафі на ніч. На наступний день полити їх оливковою або часниковою олією, покласти в контейнер і щільно закрити його.

На скибочки хліба можна викласти дрібно нарізані томати зі свіжим базиліком і посипати зверху тертим пармезаном, інший варіант – Брускета з шинкою-прошутто або з кремом авокадо і горішками. А ось класичний варіант досить простий: це підсмажений хліб, змащений оливковою олією і натертий зубчиком часнику.

Сухарики

Зі старого хліба можна зробити хрусткі сухарі. Ось, наприклад, рецепт знаменитого англійського шефа Джеймса Олівера. Старий хліб він пропонує розрізати на дрібні шматочки (1 см), середні (3 см) і великі (5 см). Для приготування не потрібно спеціально нагрівати духовку, можна використовувати залишкове тепло після приготування іншої страви. Потрібно викласти кубики хліба на деко і прибрати його в ще теплу духовку на ніч. Попередньо хліб можна обваляти в спеціях, свіжих травах, пластівцях перцю чилі або збризнути часниковою олією. Маленькі хрусткі сухарики можна додавати в салати і супи.

Французький тост

Французькі тости – прекрасний варіант вдихнути нове життя в залишки підсохлого хліба, причому неважливо, будуть тости солодкими або солоними. Приготувати солодкі тости зовсім нескладно: для цього потрібно змішати молоко, яйця, цукор, щіпку солі і занурити шматочки хліба в суміш. На сковороді з невеликою кількістю олії скибочки потрібно обсмажити до золотистого кольору з обох сторін, а потім подати з корицею, сиропом або фруктами. Нескладний і рецепт солоних тостів: молоко + яйця + сіль. Додайте сюди трохи тертого на дрібній тертці сиру, і від такого сніданку відмовитися не зможе ніхто.

Рецептів з підсушеним хлібом досить багато. Більшість з них придумали практичні італійці, які точно знають 100 і 1 спосіб як використовувати черству чіабату.

Теплий салат з лососем і чіабатою

Теплий салат з лососем і чіабатою

Складові:

  • філе лосося – 1 кг
  • чіабата – 1 шт.
  • томати – 400 г
  • оливкова олія – 5 ст.л.
  • часник – 2 зубчики
  • лимон – 1 шт.
  • каперси – 2 ст.л.
  • петрушка – 1 пучок
  • Червоний перець – 1/2 ч.л.
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 220 ° C.
Нарізати чіабату кубиками.
Форму для випічки змастити оливковою олією, викласти в неї чіабату, перемішати і прибрати в духовку на 5 хвилин.
Порізати помідори.
Почистити часник і дрібно нарізати.
Порубати петрушку.
Лимон нарізати тонкими кружечками разом з шкіркою.
Змішати всі інгредієнти в мисці, додати каперси, приправити перцем, посолити, потім викласти суміш у форму з чіабатою і прибрати в духовку на 10 хвилин.
Філе лосося ретельно промити, нарізати кубиками 5х5 см, викласти філе в форму до решти інгредієнтів і прибрати в духовку ще на 5 хвилин.
Подавати в теплому вигляді.

Панцанелла з сиром фета

Панцанелла з сиром фета

Складові:

  • Хліб – 6 шматочків
  • Помідори черрі – 12 шт.
  • Червона цибуля – ½ шт.
  • Огірок – ½ шт.
  • Маслини – 1 жменя
  • Сир фета – 50 г
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Петрушка – 1/2 пучка

Для соусу:

  • Оливкова олія – 60 мл
  • Бальзамічний оцет – 2 ст.л.
  • Лимон – 1/2 шт.
  • Дижонська гірчиця – 1 ч.л.
  • Сіль перець за смаком

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 220 ° C.
Застелити деко папером для випічки.
Вичавити сік половини лимона і змішати з іншими інгредієнтами для соусу. Соус відкласти.
Порізати хліб кубиками, полити оливковою олією і перемішати. Викласти хліб на деко і прибрати в духовку на 5 хвилин. Потім дістати з духовки і остудити.
Порізати помідори навпіл, а огірки і сир фета – невеликими кубиками.
Дрібно нарізати петрушку.
Очистити і нарізати цибулю.
Змішати всі інгредієнти для салату, полити соусом і перемішати.

Медові тости з інжиром і козячим сиром

Медові тости з інжиром і козячим сиром

Складові:

  • тостовий хліб – 4 шматочки
  • інжир – 6 шт.
  • козиний сир – 100 г
  • мед – 2 ст.л.
  • кориця – ½ ч.л.
  • лимонний чебрець – 6 гілочок

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 220 ° C
Розрізати інжир навпіл.
На деко, застелене папером для випічки, покласти половинки інжиру, полити їх 2 столовими ложками меду і посипати корицею. Потім прибрати інжир в духовку на 5-10 хвилин, поки шматочки не карамелізуются.
Підсмажити житній хліб в тостері або на сухій сковороді, потім дати йому охолонути.
Тости змастити столовою ложкою меду.
Козиний сир нарізати тонкими скибочками і викласти на тости, зверху покласти половинки інжиру і прикрасити листочками лимонного чебрецю.

Салат з чіабати з авокадо і сиром фета

Салат з чіабати з авокадо і сиром фета

Складові:

  • чіабата – 2 шт.
  • томати – 6 шт.
  • авокадо – 1 шт.
  • сир фета – 300 г
  • салат айсберг – 1 шт.
  • часник – ¼ зубчики
  • лимон – 1 шт.
  • орегано – 2 г
  • оливкова олія – 3 ст.л.
  • цукор – 1 щіпка
  • сіль перець за смаком

Спосіб приготування:

Томати нарізати кубиками.
Салат Айсберг нарізати великими шматочками.
Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточку, почистити, нарізати кубиками.
Сир фета нарізати кубиками.
Часник почистити і дрібно нарізати.
Лимон обшпарити, натерти на тертці цедру. Потім лимон розрізати навпіл і вичавити сік.
Приготувати заправку для салату: в мисці змішати 2 столові ложки оливкової олії, 1 столову ложку лимонного соку, цукор, сіль і перець.
Чіабату нарізати кубиками.
Нагріти в сковороді 1 столову ложку оливкової олії, додати часник, трохи лимонної цедри для аромату, орегано і чіабату. Обсмажувати 3-5 хвилин, потім приправити сіллю і перцем.
Всі інгредієнти змішати у великій мисці, додати соус і ретельно перемішати.

Запіканка з чіабати з салямі та моцарелою

Запіканка з чіабати з салямі та моцарелою

Складові:

  • чіабата – 200 г
  • помідори чері – 200 г
  • сушені томати – 100 г
  • салямі – 400 г
  • оливкова олія – 2 ст.л.
  • базилік – 1/2 пучка
  • часник – 1 зубчик
  • пармезан – 50 г
  • яйця – 3 шт.
  • вершки – 100 мл
  • моцарелла – 125 г

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 230 ° C.
Нарізати чіабату кубиками.
Крупно порізати помідори чері.
Форму для випічки змастити оливковою олією, викласти в неї чіабату і помідори чері, перемішати і прибрати в духовку на 5 хвилин.
Ковбасу дрібно нарізати.
Часник почистити і дрібно нарізати.
Пармезан натерти на тертці.
Крупно порубати свіжий базилік.
Приготувати соус. Для цього збити яйця і змішати їх з вершками, часником, пармезаном і базиліком.
Сушені помідори порізати, перемішати з ковбасою і викласти в форму для випічки до чіабати і чері. Потім залити соусом і запікати в гарячій духовці близько 15 хвилин.
Нарізати моцарелу на великі шматочки, викласти її у форму і запікати ще 5 хвилин.
Подавати страву гарячою, прикрасивши базиліком.

Поділись


Новини партнерів