5 небанальних кулінарних секретів, які зроблять приготування легким і швидким

Хтось із нас готує так, як мама навчила, хтось купує дорогі кулінарні курси, але всі ми любимо смачно поїсти, проводячи біля плити якомога менше часу. До того ж нам потрібно, щоб їжа була корисною і не особливо калорійною. І тут на допомогу можуть прийти нові методи приготування страв – з кулінарним спреєм, аквафабою і винним каменем ви зможете проводити час на кухні із задоволенням.

Ми впевнені, що перераховані в статті прийоми допоможуть вам готувати, як в ресторані, не виходячи з дому. А в кінці на вас чекає бонус: маленькі кухонні хитрості.

1. Замініть яйця аквафабою

Аквафаба – це рідина, яка залишається після варіння бобових: нуту, сочевиці і т. д. Рідина з-під консервованого горошку або квасолі – це теж аквафаба. Її головна перевага в тому, що вона збивається в щільну піну і може замінити яйця при приготуванні страв.

Якщо ви дотримуєтеся посту або дієтиа, або в будинку немає яєць, або ви їх не їсте, можете сміливо використовувати аквафабу. З нею готують безе, меренги, зефір, суфле, пісний майонез і використовують замість яєць при випічці. Вона не надає специфічного смаку страві і не така калорійна, як яйця. Аквафабу можна кілька днів зберігати в холодильнику або заморожувати в формочках для льоду і додавати в овочеві супи: так як в ній багато білка, страва буде більш поживною.

2 ст. л. аквафаби замінюють 1 білок середнього яйця.

2. Зробіть кулінарний спрей своїми руками

Кулінарний спрей – це рослинна олія в балончику. З його допомогою можна легко покрити тонким рівним шаром олії сковороду, форму для випічки або курку перед запіканням. Їжа не пригорає і виходить не такою калорійною, так як витрачається мінімум олії. Ось тільки в покупних спреях часто містяться не дуже-то корисні речовини, наприклад пропеллент, який допомагає витісняти олію з балончика через крихітний розпилювач.

Але кулінарний спрей можна зробити і самостійно. Залийте будь-яку рослинну олію у флакон з «пшикалкою» – можна використовувати будь-яку відповідну для харчових продуктів або купити спеціальну пляшечку з розпилювачем. Олію можна заливати в чистому вигляді або додавши води, в останньому випадку перед застосуванням флакон необхідно струсити.

Спреєм можна також обробити мірну ложечку, тертку або ніж, щоб до них не приставали липкі продукти.

Увага! Не збризкуйте олією розпечену сковороду, вона горить.

3. Готуйте м’ясо і рибу до запікання за допомогою соленаду

Соленад – це щось середнє між маринадом і розсолом: вода з сіллю, цукром і травами, в якій витримують м’ясо, птицю та рибу перед приготуванням. Вода насичує волокна, а сіль розм’якшує їх, тому страва виходить соковитою і м’якою. А додавши трави і спеції, ви зможете додати страві яскравий аромат.

Замочувати в соленаді можна всі види м’яса і птиці, але ідеально він підійде для індички, курки і нежирної свинини. На 1 л води потрібно 1,5 ст. л. солі і 1-2 ст. л. цукру, а в якості добавок можна використовувати, наприклад, розмарин, часник і імбир. Дрібні шматочки достатньо залишити в соленаді на 2-3 години, великі – до доби. Після замочування промокніть м’ясо паперовим рушником.

4. Використовуйте винний камінь

Винний камінь – це кристалічний осад, що осідає на стінках бочок, в яких витримують вино. Іноді його можна помітити на пробці в пляшці вина. Винний камінь подрібнюють в порошок і використовують як розпушувач для кондитерських і хлібобулочних виробів. У кремах і мусах він може грати роль стабілізатора, допомагаючи їм зберігати форму і консистенцію. Винний камінь додають в глазур для еластичності, а якщо використовувати його при збиванні яєчного білка, виходить міцна неопадаюча піна.
Це натуральний продукт, який може замінити пакетовані розпушувачі тіста (деякі з них містять вуглекислий амоній, і при його найменшому передозуванні випічка отримує аміачний смак).

5. Не обмежуйтеся стандартним набором кухонного начиння

Смак страви залежить не тільки від ваших кулінарних навичок. Відповідне обладнання та інструменти – це практично половина справи. Проаналізуйте, що ви любите готувати, – можливо, пари каструль і сковорідок для цього недостатньо. Для м’яса і овочів знадобиться сковорода-гриль: жолобки на дні зменшують зіткнення продукту з олією, а самої олії потрібно менше. Термощуп виміряє температуру всередині пирога або яловичої вирізки і допоможе визначити їх готовність. Шприц для м’яса підійде тим, хто хоче начинити маринадом соковитий шматок свинини, а термометр для духовки покаже точну температуру, щоб ваші меренги не підгоріли.

Бонус: маленькі кухонні хитрості

Якщо упаковку кефіру покласти в морозилку, а через пару днів вийняти, покласти в сито і дати воді стекти, то вийде найніжніший сирок, який можна змішати з дрібно нарізаною зеленню і сіллю або з медом і ягодами.

Печериці їдять і сирими. Можна тонко нарізати їх в салат або приготувати з них карпаччо: скропити ароматною олією і посипати спеціями.

Якщо в тісто для оладок додати тертого сиру і дрібно нарубаної зелені, вийдуть ледачі хачапурі.

Щоб пельмені стали більш соковитими, можна додати в фарш трохи води або в кожен пельмень покласти по маленькому шматочку вершкового масла.

Якщо ви купили незрілі фрукти, візьміть паперовий пакет, покладіть в нього банани, а зверху – фрукти. Так вони швидше дозріють.

Щоб визначити стиглість ананаса, відірвіть листок зверху: якщо відділяється легко, то фрукт стиглий.

Щоб не плакати під час нарізання цибулі, включіть поруч вентилятор.

Якщо ви не любите шматочки цибулі в їжі, для додання страві аромату використовуйте цибулевий порошок. А замість часнику – часниковий.

Якщо тісто темне, то замість борошна можна посипати форму для випічки какао: виглядає красиво і не прилипає.

вЯйця і вершкове масло збиваються легше, якщо вийняти їх з холодильника і дати їм нагрітися до кімнатної температури. У білки при збиванні можна крапнути лимонного соку.

Соліть яєчню в самому кінці приготування, тому що сіль виводить з яєць вологу, і, якщо посолити надто рано, блюдо вийде “гумовим”. Готуйте яєчню на повільному вогні, так вона буде ніжніше.

Якщо вам потрібно зробити перерахунок інгредієнтів рецепта, використовуйте це додаток .

Поділись


Новини партнерів