Як зробити смачними навіть прісні овочі?

Найчастіше корисна їжа здається нам прісною, часом навіть оригінальні комбінації різних продуктів не призводять до бажаного результату. Пікантність і неповторність простій страві можуть надати прянощі – рослинні речовини, що володіють особливим ароматом і пекучим смаком.

Прянощі не тільки покращують смакові якості їжі. Найголовнішою їх властивістю є здатність підсилювати секрецію слини, яка містить травні ферменти. Отже, спеції і прянощі активізують травлення і обмінні процеси. Стимулюючи перистальтику, прянощі покращують роботу кишечника, тим самим зменшують всмоктування холестерину. Спеції мають високу калорійність, але вони не впливають на енергетичну цінність їжі через використання в мінімальних дозах.

Цвітна капуста

До страв з цвітної капусти підходять кріп, кінза, орегано, базилік, карі. Дуже добре в страву з цвітної капусти додавати гірчицю, оливкову олію і кмин. Це один з небагатьох овочів, до якого підходять майже всі спеції, незалежно від того, запікаєте, відварююте або готуєте суп-пюре.

Кабачки і цукіні

Кабачки і цукіні мають дуже ніжну м’якоть, тому їх слід приправляти м’якшими прянощами, такими, як петрушка, базилік, орегано, карі. Незважаючи на те, що часник не відноситься до м’яких представників, він відмінно підходить до даних овочів. Добре поєднується страва з кабачків з ріпчастою цибулею і селерою в будь-якій формі. З перців більше підходить білий мелений, ніж чорний або червоний.

Морква

До морквяних страв прекрасно підійдуть звичні нам спеції: кмин, розмарин, петрушка, кріп, кінза і цибуля. Якщо готуємо десерт, то можливі і більш незвичайні поєднання з імбиром, мускатним горіхом, корицею.

Буряк

З буряком поєднуються такі прянощі, як перець, коріандр, кмин, петрушка, часник, цибуля (зелена і ріпчаста). Підкреслити яскравість страви з буряком допоможуть зерна граната, волоський горіх, чорнослив, солодкі родзинки, оливкова олія, бальзамічний оцет, легкий салатний майонез. Підійдуть до буряка менш звичні поєднання з меленою корицею, гвоздикою і запашним перцем.

Броколі

Щоб зберегти всі корисні властивості, броколі краще готувати на пару. Для підсилення смаку в броколі добре додавати такі спеції: часник, кмин, розмарин, майоран. Також броколі добре поєднувати з іншими продуктами, такими, як гриби, сир, бекон, томати. До страв з броколі відмінно підходять соєвий соус, лимонний сік, часник і гірчиця.

Спаржа

Приготована на пару, обсмажена або бланширована, спаржа ідеально поєднується з майораном, розмарином і естрагоном. Можна приправляти спаржу меленою гвоздикою, мускатним горіхом, кмином. Гостроту і яскравість додадуть червоний і каєнский перець. Парову спаржу відмінно доповнять тертий сир, лимонний сік, гірчиця, оливкова і кунжутна олія.

Поділись


Новини партнерів