Здавалося б, що може бути незвичайного: ягоди, цукор — ось тобі і варення… А ось і ні! Якщо підійти до питання з фантазією, то результат дійсно стане відкриттям сезону, повірте.
Полуничне варення «Свіжість».
- 2 кг полуниці
- 1,5 кг цукру
- 2 лимона
- 25 листочків свіжої м’яти
- 25 листочків базиліка
Підготовлені ягоди (промиті, висушені і без хвостиків) помістіть в глибоку миску і засипте цукром. Залиште на кілька годин, щоб полуниця пустила сік.
Поставте миску на помірний вогонь і варіть після закипання 5 хвилин. Потім додайте вимиті листочки м’яти і базиліка, варіть ще 5 хвилин.
Додайте в варення нарізану дрібно м’якоть лимона і попередньо натерту цедру. Після цього варіть варення на слабкому вогні близько 15 хвилин. Зніміть з вогню і залиште на 8-10 годин.
Другий етап варіння. Поставте миску на вогонь, варіть 5 хвилин після закипання, потім розлийте по стерилізованих банках і закрийте.
Полуничне варення «Рубінове».
- 1 кг полуниці
- 200 гр рожевих пелюсток
- 1,2 кг цукру
- 100 мл води
- 0,5 чай. лож. лимонної кислоти
Підготовлену полуницю помістіть в таз і засипте половиною норми цукру. Залиште на ніч.
А з залишків цукру і води приготуйте сироп. Залийте ним промиті рожеві пелюстки, додайте лимонну кислоту і доведіть до кипіння.
У закипілий сироп висипте ягоди і варіть 5 хвилин на невеликому вогні. Потім зніміть посуд з вогню, дайте варенню повністю охолонути.
Знову доведіть до кипіння і варіть приблизно 10 хвилин. Гарячим розлийте варення по банках і закрийте.
Полуничне варення зі спеціями.
- 2 кг полуниці
- 2 кг цукру
- 2 зірочки бодяну
- 1 паличка кориці
Підготовлені ягоди покладіть в таз (каструлю) засипте цукром, залиште на 3 години.
Після закінченні цього часу поставте полуницю на вогонь, доведіть до кипіння і варіть 10 хвилин.
Відставте в сторону остигати.
Як тільки варення охололо, поверніть його на вогонь і доведіть до кипіння. Після цього додайте спеції і варіть 10 хвилин.
Вийміть спеції, гарячим розлийте варення по стерилізованих банках і закрутіть.
Полуничне варення з горілкою.
- 3 кг полуниці
- 2 кг цукру
- 100 мл горілки
- 1 чай. лож. лимонної кислоти
Підготовлені ягоди покладіть в таз шарами, змочуючи горілкою і посипаючи цукром, верхній шар — цукор. Залиште в холодильнику на ніч.
Поставте таз на вогонь, доведіть до кипіння, додайте лимонну кислоту і зніміть з вогню. Через 3 години знову поставте на вогонь і доведіть до кипіння.
Повторіть процедуру ще 3 рази, а після останнього закипання варіть 10-15 хвилин.
Розкладіть варення по стерилізованих банках і закрийте.
Полуничне варення з ревенем і імбиром.
- 1 кг полуниці
- 1 кг черешків ревеню
- 50 гр свіжого кореня імбиру
- 2 кг цукру
- 200 мл води
Промиті черешки ревеню очистіть від шкірки і дрібно наріжте. Додайте підготовлені ягоди полуниці, залийте водою в глибокому тазу, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть 10 хвилин.
Додайте очищений цілий корінь імбиру, третину від усього об’єму цукру і варіть ще 5 хвилин при безперервному помішуванні.
Невеликими порціями додайте цукор, що залишився і варіть 5-7 хвилин. Зніміть з вогню, відставте на 8-10 годин.
Другий етап. Поверніть таз на вогонь, дайте варенню закипіти і варіть на слабкому вогні 10 хвилин. Знову приберіть з вогню на 10 годин. З охололого варення витягніть корінь імбиру. Розкладіть по стерилізованих банках, закрутіть.
Це лише мала частина того феєрверку смаків, який можна створити, доповнивши базовий рецепт полуничного варення незвичайними добавками. Полуниця чудово поєднується з травами, іншими ягодами і фруктами, шоколадом … Творіть, і ви обов’язково знайдете свій неповторний смак полуничного варення!