Як приготувати молоду картоплю: 10 рецептів на будь-який смак

Запікайте з сиром або м’ясом, поливайте вершково-часниковим соусом, тушкуйте у вині та обсмажуйте в медовій глазурі.

Ми пропонуємо найкращі рецепти приготування молодої картоплі.

Хрустка молода картопля в духовці

Інгредієнти:

  • 700 г молодої картоплі;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • 1 чайна ложка паприки;
  • сіль — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком.

Приготування:

Добре промийте картоплю. Викладіть в каструлю, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Варіть ще 10 хвилин, потім відкиньте на друшляк, щоб стекла рідина.

Викладіть картоплю на деко і злегка роздушіть кожну бульбу товкачиком. Полийте олією, посипте сіллю і спеціями. Поставте в розігріту до 200 °C духовку на 20 хвилин. Готова картопля повинна покритися рум’яною хрусткою скоринкою.

Молода картопля в глазурі з соєвого соусу, меду та часнику

Інгредієнти:

  • 450 г дрібної молодої картоплі;
  • 2-3 столові ложки рослинної олії;
  • 3 столові ложки соєвого соусу;
  • 3 столові ложки меду;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 столова ложка насіння кунжуту.

Приготування:

Ретельно промийте бульбу і просушіть в друшляку. У широкій сковороді на середньому вогні розігрійте масло і викладіть картоплю в один шар. Обсмажуйте овочі під кришкою 20 хвилин. Кожні 5 хвилин струшуйте сковороду, щоб картопля готувалася рівномірно. Зсередини вона повинна стати м’якою.

Змішайте соєвий соус, мед і подрібнений часник і полийте цією сумішшю картоплю. Готуйте 4-5 хвилин, постійно помішуючи, поки соус не загусне, а готова картопля не придбає блискучу кірку. Зніміть сковороду з вогню, посипте картоплю кунжутом і добре перемішайте.

Яєчна запіканка з молодою картоплею і беконом

Інгредієнти:

  • 650 г молодої картоплі;
  • 1 чайна ложка оливкової олії;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 200 г копченого бекону;
  • 4 яйця;
  • 300 мл молока;
  • 170 мл жирних вершків;
  • сіль — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • 100 г сиру чедер;
  • кілька гілочок руколи.

Приготування:

Промийте картоплю і зішкребіть шкірку жорсткою стороною губки. Викладіть в каструлю, залийте холодною водою і варіть 10-12 хвилин після закипання води.

У сковороді розігрійте олію та обсмажте дрібно нарізану цибулю і порізаний бекон. В окремій ємності збийте яйця, молоко, вершки, сіль і перець до однорідної консистенції.

Наріжте картоплю тонкими кружечками та викладіть шарами в форму для запікання. Зверху розподіліть цибулю і бекон. Полийте вершковою сумішшю і посипте тертим сиром. Запікайте при температурі 180 °C 25-30 хвилин. Перед подачею прикрасьте руколою.

Молода картопля, тушкована у вині

Інгредієнти:

  • 1 кг молодої картоплі;
  • 1 зубчик часнику;
  • 2 сушених лаврових листа;
  • 200 мл сухого білого вина;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль — за смаком.

Приготування:

Викладіть в сотейник миту картоплю, роздавлений часник і лаврове листя. Влийте вино, додайте масло і накрийте сковороду кришкою. Тушкуйте картоплю на середньому вогні протягом години, поки вино не випарується.

Зменште вогонь і готуйте до появи рум’яної скоринки. Періодично струшуйте і перевертайте картоплю, щоб вона обжарилася рівномірно. Перед подачею посипте сіллю.

Молода картопля варена в вершково-часниковому соусі

Інгредієнти:

  • 900 г молодої картоплі;
  • сіль — за смаком;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1-2 зубчики часнику;
  • 180 мл жирних вершків;
  • ½ пучка кропу.

Приготування:

Промийте картоплю і злегка зішкребіть з неї шкірку жорсткою стороною губки. Великі бульби розріжте навпіл або на четвертинки.

Викладіть картоплю в каструлю, залийте холодною водою і додайте приблизно ½ столової ложки солі. Доведіть воду до кипіння і варіть бульбу ще 15-20 хвилин. Готова картопля повинна легко проколюватися виделкою.

Відкиньте її на друшляк, щоб стекла зайва рідина.

Поставте сковороду на середній вогонь і розігрійте олію. Обсмажте дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору. Додайте подрібнений часник і готуйте ще хвилину, постійно перемішуючи овочі. Влийте вершки і підсоліть за смаком.

Доведіть соус до кипіння, зменште вогонь і готуйте ще пару хвилин, періодично помішуючи. Додайте рубаний кріп, перемішайте і зніміть сковороду з вогню. Полийте соусом варену картоплю і добре перемішайте.

Молода картопля, запечена з куркою, лимоном і оливками

Інгредієнти:

  • 1 лимон;
  • 4 курячих стегенця;
  • 1 кг молодої картоплі;
  • 4 гілочки свіжого розмарину;
  • 1 пучок свіжого чебрецю;
  • 2 свіжих лаврових листа;
  • 1-2 столові ложки оливкової олії;
  • сіль — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • 100 г фаршированих оливок.

Приготування:

Розріжте лимон уздовж на четвертинки. На деко викладіть лимонні часточки, стегенця, миту картоплю, розмарин, чебрець і лаврове листя. Полийте олією приправте спеціями і перемішайте. Поставте деко в розігріту до 180 °C духовку на 45 хвилин.

Потім полийте ці інгредієнти соком запеченого лимона. Товкачем або склянкою роздушіть картоплю, щоб вона краще ввібрала смак і аромат цитруса.

Викладіть на деко оливки, перемішайте і запікайте ще 15 хвилин. Курка повинна повністю просмажиться, а картопля — покритися рум’яною скоринкою.

Молода картопля хассельбек з кропом

Інгредієнти:

  • 1 кг молодої картоплі;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • сіль — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • ¼ пучка кропу;
  • 2 столові ложки панірувальних сухарів.

Приготування:

Добре помийте картоплю і зробіть на ній глибокі вертикальні надрізи на відстані приблизно 3 мм один від одного. Викладіть картоплю на деко, полийте олією, приправите сіллю і перцем і перемішайте. Можна використовувати інші спеції на ваш смак.

Запікайте картоплю надрізами вгору при температурі 220 °C близько 20 хвилин. Змішайте рубаний кріп і сухарі, посипте цією сумішшю овочі та готуйте ще 15 хвилин.

Запечена молода картопля, фарширована рікоттою

Інгредієнти:

  • 700 г молодої картоплі;
  • 1 чайна + 1 столова ложка оливкової олії;
  • сіль — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • 120 г рікотти;
  • 2 столові ложки тертого твердого сиру;
  • ½ лимона.

Приготування:

Накрийте деко великим шматком фольги. На середину викладіть миту картоплю, полийте 1 чайною ложкою олії та приправте сіллю і перцем. З’єднайте кінці фольги, формуючи пакет для запікання. Поставте деко в розігріту до 230 °C духовку на 35-40 хвилин.

Змішайте рікотту, твердий сир, дрібно натерту цедру лимона, сіль і перець. Коли запечена картопля злегка охолоне, зробіть на верхівці кожної бульби хрестоподібний надріз і злегка прочиніть.

Викладіть всередину картоплин приблизно по 1 чайній ложці сирної маси. Перекладіть фаршировану картоплю на сервірувальне блюдо, полийте олією і посипте перцем.

Молода картопля, запечена з сиром

Інгредієнти:

  • 1 кг молодої картоплі;
  • сіль — за смаком;
  • 60 мл оливкової олії;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • 80 г пармезану або іншого твердого сиру;
  • кілька гілочок петрушки.

Приготування:

Добре промийте картоплю, викладіть в каструлю і залийте холодною водою. Додайте приблизно 2 чайні ложки солі і доведіть воду до кипіння. Зменште вогонь і варіть ще близько 20 хвилин.

Викладіть картоплю на деко і залиште на 10-15 хвилин, щоб вона охолола. Потім акуратно роздушіть кожну картоплину товкачем або денцем склянки.

Полийте овочі половиною олії та приправити сіллю і перцем. Запікайте 12-15 хвилин при температурі 230 °C. Потім переверніть картоплю лопаткою, полийте олією, посипте приправами та залиште в духовці ще на 15 хвилин, поки страва не покриється хрусткою рум’яною скоринкою.

Посипте тертим сиром і готуйте ще кілька хвилин, поки він не розплавиться. Перед подачею прикрасьте картоплю дрібно нарізаною петрушкою.

Теплий салат з молодою картоплею, беконом і гірчичною заправкою

Інгредієнти:

  • 900 г молодої картоплі;
  • сіль — за смаком;
  • 6 скибочок бекону;
  • 1 червона цибулина;
  • 60 мл яблучного оцту;
  • 2 столові ложки води;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1 столова ложка зернистої гірчиці;
  • ½ чайної ложки цукру;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • кілька пір’їн зеленої цибулі.

Приготування:

Промийте картоплю і зішкребіть з неї шкірку жорсткою стороною губки. Розріжте дрібні бульби навпіл, а великі — на четвертинки.

Викладіть овочі в каструлю, залийте водою і підсоліть. Доведіть до кипіння і варіть ще 15-20 хвилин. Картопля повинна легко проколюватися ножем або виделкою. Перекладіть її в друшляк, щоб стекла зайва рідина.

У сковороді на середньому вогні обсмажуйте бекон близько 8 хвилин. Коли з’явиться хрустка скоринка, перекладіть бекон на тарілку, застелену паперовою серветкою.

На жирі, що залишився в сковороді, злегка обсмажте дрібно нарізану цибулю. Додайте оцет, воду, олію, гірчицю і цукор. Перемішайте, доведіть суміш до кипіння, зніміть з вогню і приправте сіллю і перцем.

Викладіть в миску для салату злегка остиглу картоплю, бекон і рубану цибулю. Полийте гірчичною заправкою і перемішайте.

Джерело

Поділись


Новини партнерів