Рецепт паски: три незвичайних ідеї

Рецепт паски з цукатами, мигдалем або шоколадом стане в нагоді тобі під час підготовки до світлого свята Великодня 2018, яке важко уявити собі без ароматної смачної домашньої випічки. Кожна господиня рано чи пізно має спробувати рецепт смачної паски і приготувати її для своєї сім’ї. Чому б не зробити це цьогоріч?

Паска – це надзвичайно пухкий та смачний хліб, який готується до свята Воскресіння Христового. Однак, це не означає, що з рецептом паски не можна експериментувати. Ми пропонуємо тобі на вибір відразу три рецепти паски в духовці. Покроковий рецепт кожної з них допоможе тобі зробити все правильно і смачно.

Рецепт паски з цукатами

Інгредієнти:

  • борошно – 5,5 склянки,
  • дріжджі – 50 г,
  • молоко – 1,5 склянки,
  • жовтки – 10 шт.,
  • білки – 3 шт.,
  • цукор – 1 склянка,
  • масло – 250 г,
  • родзинки – півсклянки,
  • коньяк – 2 столові ложки,
  • цукати – 2 столові ложки,
  • цедра лимону – 3 чайні ложки,
  • мускатний горіх – 1 чайна ложка,
  • ванільний цукор – 3-4 чайні ложки,
  • сіль – за смаком.

Як приготувати паску – рецепт покроково:

Для приготування паски заварюємо півсклянки борошна в такій же кількості киплячого молока й розмішуємо до утворення еластичної маси.

Дріжджі розводимо в половині склянки теплого молока, змішуємо з половиною склянки борошна і ставимо в тепле місце на 10 хвилин.

Змішуємо заварене борошно з дріжджами.

Накриваємо тісто для паски рушником, ставимо в тепле місце й чекаємо, поки воно підійде.

Жовтки, цукор і сіль перетираємо в однорідну білу масу.

Половину цієї маси вливаємо у дріжджову суміш, додаємо чверть склянки борошна, вимішуємо й даємо підійти протягом години.

Додаємо другу порцію жовтків із цукром і решту борошна. Місимо тісто для паски, поки воно не відставатиме від рук.

У готове тісто для паски вливаємо розтоплене й охолоджене масло, вимішуємо, додаємо прянощі й коньяк. Знову даємо тісту підійти.

Тісто для паски перемішуємо й додаємо в нього родзинки й цукати, обвалявши їх у борошні.

Викладаємо тісто для паски у форми. Посипаємо зверху родзинками й цукатами. Даємо тісту для паски ще раз підійти у формочках.

Змащуємо паски зверху яєчним жовтком і ставимо в духовку на 45 хвилин.

Перевіряємо готовність паски дерев’яною паличкою.

Робимо глазур для пасхи: перетираємо білки з цукром. Змазуємо глазур’ю готові паски.

Рецепт мигдальної пасхи

Інгредієнти:

  • борошно – 1 кг,
  • молоко – 2 склянки,
  • дріжджі – 50-70 г,
  • яйця – 5 шт.,
  • цукор – 1 склянка,
  • вершкове масло – 300 г,
  • мигдаль – 200 г,
  • лимон – 1 шт.,
  • родзинки без кісточки – 1 склянка,
  • сіль – за смаком.

Рецепт мигдальної паски в духовці:

Цей рецепт паски доволі простий.

Молоко кип’ятимо та охолоджуємо до температури парного молока.

У невеликій частині молока розводимо дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. Даємо дріжджам піднятися.

Готуємо тісто для паски. Для цього в молоко додаємо борошно, дріжджі та ретельно перемішуємо.

Накриваємо тісто для паски рушником і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.

Збиваємо з цукром 5 жовтків, розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо. Додаємо в тісто для паски жовтки й вершкове масло.

Натираємо цедру одного лимона й додаємо в тісто.

Ядра мигдалю подрібнюємо, додаємо в тісто для паски разом з родзинками та сіллю.

Збиваємо на стійку піну 5 білків і ретельно вимішуємо тісто.

Розкладаємо тісто для паски у форми, добре змазані маслом і посипані борошном.

Даємо паскам підійти, змазуємо їх поверхню жовтком і посипаємо ядрами мигдалю.

Випікаємо наші паски в духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.

Рецепт шоколадної паски

Інгредієнти:

  • борошно – 1,5 кг,
  • дріжджі – 50 г,
  • яйце – 8 шт.,
  • цукор – 2 склянки,
  • тертий мигдаль – 2,5 склянки,
  • шоколад – 100 г,
  • ром – 30 мл,
  • червоне вино – півсклянки,
  • панірувальні сухарі – півсклянки,
  • апельсинові цукати – півсклянки,
  • сік 1 лимона,
  • кориця – 1 чайна ложка,
  • розтерта гвоздика – 1 чайна ложка.

Для шоколадної глазурі:

  • какао – 2 столові ложки,
  • яйця – 3 шт.,
  • цукор – півсклянки.

Рецепт паски – покроковий рецепт:

Дріжджі розводимо в теплій воді та додаємо борошно.

Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце, щоб вона піднялася.

Опару для паски ретельно вимішуємо, в отриману масу додаємо жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю та гвоздику.

Білки ретельно збиваємо на стійку піну. Додаємо їх у тісто для паски.

Форму для паски встеляємо промасленим папером. Викладаємо туди тісто та ставимо паску в нагріту духовку. Випікаємо при температурі 150 градусів протягом 60-90 хвилин.

Готову паску охолоджуємо й акуратно виймаємо з форми.

Готуємо глазур для паски.

Розігріваємо на невеликому вогні цукор, акуратно додаємо туди яйця та какао. Ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Глазур охолоджуємо й поливаємо нею готові паски.

Смачного!

Джерело

Поділись


Новини партнерів