Рецепт паски з цукатами, мигдалем або шоколадом стане в нагоді тобі під час підготовки до світлого свята Великодня 2018, яке важко уявити собі без ароматної смачної домашньої випічки. Кожна господиня рано чи пізно має спробувати рецепт смачної паски і приготувати її для своєї сім’ї. Чому б не зробити це цьогоріч?
Паска – це надзвичайно пухкий та смачний хліб, який готується до свята Воскресіння Христового. Однак, це не означає, що з рецептом паски не можна експериментувати. Ми пропонуємо тобі на вибір відразу три рецепти паски в духовці. Покроковий рецепт кожної з них допоможе тобі зробити все правильно і смачно.
Рецепт паски з цукатами
Інгредієнти:
- борошно – 5,5 склянки,
- дріжджі – 50 г,
- молоко – 1,5 склянки,
- жовтки – 10 шт.,
- білки – 3 шт.,
- цукор – 1 склянка,
- масло – 250 г,
- родзинки – півсклянки,
- коньяк – 2 столові ложки,
- цукати – 2 столові ложки,
- цедра лимону – 3 чайні ложки,
- мускатний горіх – 1 чайна ложка,
- ванільний цукор – 3-4 чайні ложки,
- сіль – за смаком.
Як приготувати паску – рецепт покроково:
Для приготування паски заварюємо півсклянки борошна в такій же кількості киплячого молока й розмішуємо до утворення еластичної маси.
Дріжджі розводимо в половині склянки теплого молока, змішуємо з половиною склянки борошна і ставимо в тепле місце на 10 хвилин.
Змішуємо заварене борошно з дріжджами.
Накриваємо тісто для паски рушником, ставимо в тепле місце й чекаємо, поки воно підійде.
Жовтки, цукор і сіль перетираємо в однорідну білу масу.
Половину цієї маси вливаємо у дріжджову суміш, додаємо чверть склянки борошна, вимішуємо й даємо підійти протягом години.
Додаємо другу порцію жовтків із цукром і решту борошна. Місимо тісто для паски, поки воно не відставатиме від рук.
У готове тісто для паски вливаємо розтоплене й охолоджене масло, вимішуємо, додаємо прянощі й коньяк. Знову даємо тісту підійти.
Тісто для паски перемішуємо й додаємо в нього родзинки й цукати, обвалявши їх у борошні.
Викладаємо тісто для паски у форми. Посипаємо зверху родзинками й цукатами. Даємо тісту для паски ще раз підійти у формочках.
Змащуємо паски зверху яєчним жовтком і ставимо в духовку на 45 хвилин.
Перевіряємо готовність паски дерев’яною паличкою.
Робимо глазур для пасхи: перетираємо білки з цукром. Змазуємо глазур’ю готові паски.
Рецепт мигдальної пасхи
Інгредієнти:
- борошно – 1 кг,
- молоко – 2 склянки,
- дріжджі – 50-70 г,
- яйця – 5 шт.,
- цукор – 1 склянка,
- вершкове масло – 300 г,
- мигдаль – 200 г,
- лимон – 1 шт.,
- родзинки без кісточки – 1 склянка,
- сіль – за смаком.
Рецепт мигдальної паски в духовці:
Цей рецепт паски доволі простий.
Молоко кип’ятимо та охолоджуємо до температури парного молока.
У невеликій частині молока розводимо дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру. Даємо дріжджам піднятися.
Готуємо тісто для паски. Для цього в молоко додаємо борошно, дріжджі та ретельно перемішуємо.
Накриваємо тісто для паски рушником і ставимо в тепле місце, щоб воно підійшло.
Збиваємо з цукром 5 жовтків, розтоплюємо вершкове масло та охолоджуємо. Додаємо в тісто для паски жовтки й вершкове масло.
Натираємо цедру одного лимона й додаємо в тісто.
Ядра мигдалю подрібнюємо, додаємо в тісто для паски разом з родзинками та сіллю.
Збиваємо на стійку піну 5 білків і ретельно вимішуємо тісто.
Розкладаємо тісто для паски у форми, добре змазані маслом і посипані борошном.
Даємо паскам підійти, змазуємо їх поверхню жовтком і посипаємо ядрами мигдалю.
Випікаємо наші паски в духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо дерев’яною паличкою.
Рецепт шоколадної паски
Інгредієнти:
- борошно – 1,5 кг,
- дріжджі – 50 г,
- яйце – 8 шт.,
- цукор – 2 склянки,
- тертий мигдаль – 2,5 склянки,
- шоколад – 100 г,
- ром – 30 мл,
- червоне вино – півсклянки,
- панірувальні сухарі – півсклянки,
- апельсинові цукати – півсклянки,
- сік 1 лимона,
- кориця – 1 чайна ложка,
- розтерта гвоздика – 1 чайна ложка.
Для шоколадної глазурі:
- какао – 2 столові ложки,
- яйця – 3 шт.,
- цукор – півсклянки.
Рецепт паски – покроковий рецепт:
Дріжджі розводимо в теплій воді та додаємо борошно.
Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце, щоб вона піднялася.
Опару для паски ретельно вимішуємо, в отриману масу додаємо жовтки, розтерті з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром, апельсинові цукати, корицю та гвоздику.
Білки ретельно збиваємо на стійку піну. Додаємо їх у тісто для паски.
Форму для паски встеляємо промасленим папером. Викладаємо туди тісто та ставимо паску в нагріту духовку. Випікаємо при температурі 150 градусів протягом 60-90 хвилин.
Готову паску охолоджуємо й акуратно виймаємо з форми.
Готуємо глазур для паски.
Розігріваємо на невеликому вогні цукор, акуратно додаємо туди яйця та какао. Ретельно перемішуємо до утворення однорідної маси. Глазур охолоджуємо й поливаємо нею готові паски.
Смачного!