Оригінальні та надзвичайно смачні теплі салати з печінкою

Теплі салати – окрема категорія страв, які об’єднують в собі і закуску, і гарнір. Вони набагато ситніші за холодні страви, тому цілком можуть замінити собою обід або вечерю. Часто в якості основи таких салатів використовують м’ясо. А ми сьогодні пропонуємо більш дешевий, але не менш корисний і смачний варіант – печінку.

Лідер серед субпродуктів за вмістом заліза добре поєднується з овочами, фруктами і зеленню. По суті, це комплекс білків, вітамінів і мінеральних речовин.

Як підготувати печінку для салату? Її важливо не перетримати! Печінка повинна бути підрум’яненою, але всередині залишатися соковитою і м’якою. І кров всередині недопустима – для перевірки готовності можете продукт розрізати.

Теплий салат з курячою печінкою

Складові:

  • 2-3 жмені салатного міксу
  • 1 помідор
  • 125 г моцарели (або вершкового сиру)
  • 5-6 шт. в’ялених помідорів
  • 3-4 шматочки курячої печінки
  • 1 щіпка мускатного горіха
  • 2 ч. л. меду
  • 3 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. французької гірчиці
  • 1 зуб. часнику
  • 1 ч. л. орегано
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • соус-крем «Бальзамік» за смаком
  • сіль за смаком

Приготування:

Моцарелу і свіжий помідор наріжте на невеликі шматочки, в’ялені томати – на 2 частини.

Мікс-салат покладіть на дно тарілки. Зверху викладіть свіжі помідори, потім – моцарелу і в’ялені томати.

Змішайте мед, олію (2 ст. л.), гірчицю, лимонний сік, сіль, орегано і пропущений через прес часник. Заправте цим соусом салат.

Курячу печінку поріжте на великі шматочки, посоліть і приправте мускатним горіхом.

Потім обсмажте на сковорідці в невеликій кількості рослинної олії (1 ст. л.).

Викладіть печінку на салат, зверху злегка збризніть крем-соусом «Бальзамік».

Теплий салат з індичачою печінкою і грибами

Складові:

  • 120 г індичачої печінки
  • 70 г печериць
  • 0,5 шт. червоної цибулі
  • 60 г твердого сиру
  • 70-80 г помідорів
  • 3-4 шт. салатного листя
  • 1 щіпки спецій для птиці
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту
  • 2-3 ч. л. рослинної олії
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Приготування:

Печериці почистіть, промийте та висушіть. Потім наріжте великими шматочками.

Індичачу печінку (можна замінити курячою) промийте під проточною водою і просушіть кухонними паперовими рушниками. Потім наріжте середніми шматочками і приправте сумішшю спецій для птиці, сіллю і перцем.

Червону або білу салатну цибулю наріжте тонкими півкільцями. Або ж використовуйте звичайну ріпчасту цибулю, але попередньо замариновану.

Сир наріжте брусочками, помідор – довільними шматочками.

На невеликій кількості рослинної олії обсмажте гриби і перекладіть їх на тарілку. Потім підсмажте печінку з обох сторін, додайте 1 ст. л. бальзамічного оцту і накрийте сковороду кришкою. Тушкуйте протягом 5 хвилин.

Салатне листя порвіть руками, покладіть його на тарілку, встеливши дно. На нього викладіть гриби, печінку, помідор, сир і цибулю. Посоліть салат на смак і полийте бальзамічним оцтом.

Теплий салат з курячою печінкою і апельсином

Складові:

  • 200 г курячої печінки
  • 1 апельсин
  • 1 ст. л. кедрових горішків
  • 0,5 пуч. салатного листя
  • 1 ст. л. соняшникової олії
  • сіль за смаком
  • перець чорний мелений за смаком
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. меду
  • 1,5-2 ст. л. бальзамічного оцту

Приготування:

Печінку наріжте невеликими шматочками, посоліть і поперчіть. Потім обсмажте на сковороді з рафінованою соняшниковою олією (3-5 хвилин).

Апельсин очистіть, розділіть на часточки і видаліть білі плівочки. Кедрові горіхи злегка обсмажте на сухій сковорідці.

Салатне листя порвіть руками і розкладіть на плоску тарілку для подачі. Потім викладіть очищену м’якоть апельсина. Додайте шматочки теплої курячої печінки.

Зверху посипте кедровими горішками.

Полийте салат заправкою з оливкової олії, меду і бальзамічного оцту.

Теплий салат з червоною квасолею і печінкою

Складові:

  • 500 г курячої печінки
  • 250 г червоної квасолі
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 2 зуб. часнику
  • чорний мелений перець за смаком
  • сіль за смаком
  • олія соняшникова за смаком

Приготування:

Попередньо замочену квасолю відваріть до готовності в підсоленій воді.

Цибулю дрібно наріжте. Моркву натріть на крупній тертці. Тушкуйте овочі на сковороді в невеликій кількості соняшникової олії.

Добре промиту печінку наріжте невеликими шматочками. Потім посоліть, поперчіть і протушкуйте на окремій сковороді до готовності.

З’єднайте тушковані овочі, відварену квасолю і печінку. Додайте часник, пропущений через прес. Перемішайте салат і подавайте до столу.

Теплий салат з печінкою і руколою

Складові:

  • 300 г печінки
  • 1 апельсин
  • 1 пуч. руколи
  • 1,5 ст. л. топленого масла
  • 100 мл білого сухого вина
  • 1 ч. л. оливкової олії
  • 1 ч. л. яблучного оцту
  • 10 г пармезану
  • сіль за смаком
  • перець за смаком

Приготування:

Печінку промийте та висушіть. Потім наріжте на смужки і обсмажте на сковороді з розігрітим топленим маслом. Готуйте по 2-3 хвилини з кожного боку. Посоліть і поперчіть за смаком.

Влийте вино і оцет. Через 5 хвилин додайте до печінки часточки апельсина (приблизно дві третини). Тушкуйте все разом ще 3-4 хвилини.

На тарілку викладіть решту апельсина, нарізаного півкільцями. Далі – половину руколи. Збризніть оливковим маслом.

Зверху викладіть половину порції печінки з апельсином і прикрийте руколою, що залишилася. Додайте другу частину печінки.

Полийте салат соусом, що утворився при тушкуванні, і посипте тертим пармезаном.

Теплий салат з печінки з грушами

Складові:

  • 400 г курячої печінки
  • 2 груші
  • 1 цибулина
  • 3 ст. л. рослинної олії
  • 50 г волоських горіхів
  • 20 г білого винного оцту
  • 10 г гірчиці
  • 60 г оливкової олії
  • 1 ч. л. подрібненого базиліка
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком

Приготування:

Обсмажте на олії тонко порізану цибулю до легкої карамелізації. Викладіть підготовлений інгредієнт в салатник.

У тій же сковороді злегка припустіть тонко порізані часточки груші. Викладіть їх поверх цибулі.

Курячу печінку поріжте на шматочки, злегка посоліть і поперчіть. Потім обсмажте на олії (близько 5 хвилин). Теплу печінку додайте в салатник, зверху посипте підсушеними волоськими горіхами.

Приготуйте заправку. Змішайте оцет із сіллю, додайте гірчицю. Збийте вінчиком до однорідності. Влийте оливкову олію, збиваючи вінчиком до стану емульгації. Приправте перцем і дрібно порізаним базиліком.

Заправте салат соусом і прикрасьте часточками груші.

Салат теплий з печінкою і смаженими яблуками

Складові:

  • 400 г курячої печінки
  • 200 г печериць
  • 100 г салатного листя
  • 1 яблуко
  • 1 помідор
  • 4 скибочки батона
  • 50 г руколи
  • 50 г вершкового масла
  • 4 ч. л. цукру
  • 2 ст. л. лимонного соку
  • 2 ст. л. апельсинового соку
  • 50 мл рослинної олії
  • 50 мл коньяку
  • 30 мл соєвого соусу
  • 2 ч. л. бальзамічного оцту
  • сіль за смаком
  • чорний мелений перець за смаком
  • горіх мускатний на смак

Приготування:

Скибочки батона наріжте кубиками і викладіть на застелене пергаментом деко.

Збризніть рослинною олією і відправте в розігріту духовку на кілька хвилин, щоб сухарики підсмажилися.

Яблуко (обирайте тверде і соковите) очистіть від шкірки і наріжте тонкими скибочками. Обсмажте їх на вершковому маслі (25 г) з двох сторін до золотистого кольору. Через 2 хвилини додайте 2 ч. л. цукру. Перемішайте. Готові яблука перекладіть в окрему ємність і накрийте кришкою.

На тій же сковороді, де смажилися яблука, обсмажте нарізані тонкими скибочками гриби. Додайте вершкового масла. Краще смажити в два заходи, інакше печериці пустять сік і будуть тушкуватися, а не смажитися.

Приготуйте заправку. Змішайте свіжовичавлений лимонний сік з цукром. Коли цукор розчиниться, додайте сік апельсина, бальзамічний оцет і оливкову олію.

Печінку посоліть і поперчіть. У сковорідку до розтопленого вершкового масла додайте трохи оливкової олії. На середньому вогні обсмажте печінку протягом 2-3 хвилин. Потім влийте коньяк, готуйте, помішуючи, близько 30 секунд, щоб спирт випарувався.

Додайте мускатний горіх на кінчику ножа і 15 мл соєвого соусу. Перемішайте, накрийте кришкою і відставте.

На тарілку викладіть крупно порізане листя салату і руколу. Зверху розподіліть печериці та яблука, потім – курячу печінку і помідори, нарізані невеликими шматочками.

Зверху полийте салат заправкою і соєвим соусом, що залишилася. Подавайте, посипавши сухариками.

Теплий салат з яловичою печінкою і овочами

Складові:

  • 100 г печінки
  • 1 болгарський перець
  • 0,4 шт. білої ріпчастої цибулі
  • 3 великих листочка листового салату
  • 3 пір’їнки зеленої цибулі
  • 3-4 гілочки кропу
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • сіль за смаком
  • суміш перців за смаком
  • 1 ч. л. майонезу
  • 1 скибочка лимона

Приготування:

Печінку наріжте невеликими скибочками, відбийте і замаринуйте в суміші майонезу і лимонного соку протягом 10-15 хвилин.

Обсмажте шматочки печінки на рослинній олії на сковороді. Посоліть і поперчіть.

Готову печінку викладіть в глибоку ємність і накрийте кришкою.

На чистій сковороді розігрійте олію. Злегка обсмажте на ній нарізану півкільцями цибулю і нарізаний кубиками болгарський перець. Готуйте овочі так, щоб вони не втратили соковитість і не стали м’якими. В кінці посоліть їх на смак.

У глибоку тарілку викладіть салатні листи, на них – печінку, потім – перець і цибулю.

Зверху посипте дрібно нарізаним кропом і зеленою цибулею.

Страви готують теплими і відразу подають. Остиглий салат не розігрівають, тому варто готувати його строго порційно. Тарілки для подачі також рекомендується прогрівати.

Джерело

Поділись


Новини партнерів