Рецепти салатів без майонезу підходять для прихильників здорового харчування і тих, хто вважає за краще харчуватися смачно і корисно, хто сидить на дієті або просто не любить майонез. Замість нього їх можна заправляти рослинною, оливковою, гірчичною або кукурудзяною олією, а також бальзамічним оцтом, соєвим соусом, сметаною, йогуртом і різноманітними білими соусами.
Вирішили зробити ще одну унікальну підбірку рецептів: п’ять легких салатів без майонезу. Приготування дуже просте, продукти звичайнісінькі, а салати виходять не тільки неймовірно смачними і корисними, а й дуже гарними. Ними ви можете урізноманітнити своє повсякденне меню або прикрасити святковий стіл.
Салат з куркою і гранатом
Склад продуктів:
- два варених курячих стегенця;
- один стиглий гранат;
- одна столова ложка лимонного соку;
- один пучок петрушки;
- дві головки ріпчастої цибулі середнього розміру;
- сіль і чорний мелений перець – за смаком;
- рафінована соняшникова олія – для смаження.
Салат з куркою і гранатом: покроковий процес приготування
1. З курячих стегенець (зварених до готовності) знімаємо шкірку і відокремлюємо м’ясо від кісток.
2. М’ясо нарізаємо або рвемо руками на невеликі шматочки.
3. Дві невеликі головки ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння, а потім нарізаємо тонкими півкільцями.
4. На сковороду наливаємо невелику кількість рослинної олії, викладаємо цибулю і обсмажуємо її до красивого золотистого кольору.
5. Обсмажену цибулю перекладаємо на тарілку і залишаємо остигати.
6. Смачний стиглий гранат очищаємо і виймаємо з нього всі зерна, перекладаємо їх в невеликий посуд.
7. Маленький пучок зеленої петрушки промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем.
8. У глибоку миску викладаємо куряче м’ясо, додаємо зерна граната, рубану зелень петрушки.
9. Туди ж відправляємо підсмажену цибулю разом з олією, заправляємо салат лимонним соком.
10. Солимо і перчимо до смаку, перемішуємо.
11. Даємо йому кілька годин настоятися (але можна цього і не робити) – і подаємо на стіл.
Смачного.
Салат з крабовими паличками і грибами
Склад продуктів:
- 200 грам свіжих печериць;
- 200 грам крабових паличок;
- одна середня морква;
- одна головка ріпчастої цибулі;
- одна банка консервованої кукурудзи;
- сіль і чорний мелений перець – за смаком;
- рафінована соняшникова олія – для смаження.
Салат з крабовими паличками і грибами: покроковий процес приготування
1. Промиті і обсушені свіжі гриби нарізаємо тонкими пластинками.
2. На сковороду наливаємо рослинну олію, добре розігріваємо її, викладаємо печериці.
3. Смажимо гриби на невеликому вогні, до повного випаровування рідини.
4. Поки смажаться гриби, одну невелику головку ріпчастої цибулі очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими чверть кільцями.
5. Одну середню моркву промиваємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці.
6. Після того, як вся рідина з грибів випарується, вливаємо в сковороду олію і викладаємо нарізану цибулю.
7. Тушкуємо її протягом двох хвилин.
8. Потім вже в сковороду відправляємо моркву, все перемішуємо і тушкуємо до її готовності.
9. У кінці все солимо і перчимо до смаку, перемішуємо і знімаємо з вогню. Ми залишаємо остигати.
10. Крабові палички нарізаємо півкільцями.
11. Відправляємо в салатник обсмажені гриби і овочі, додаємо крабові палички, висипаємо з банки консервовану солодку кукурудзу.
12. Все розмішуємо, подаємо на тарілці, прикрашеній зеленню.
Смачного.
“Грецький салат”
Склад продуктів:
- два солодких болгарських перці;
- три стиглих помідора;
- 5 свіжих огірків невеликого розміру;
- половинка червоної салатної цибулі;
- 100-150 грам сиру Фета або Бринза;
- 10-15 штук маслин без кісточок;
- одна столова ложка лимонного соку або винного оцту;
- 1-2 зубчики часнику;
- одна чайна ложка солі;
- половина чайної ложки орегано (материнки) або майорану;
- 4 столові ложки оливкової олії;
- половина чайної ложки чорного меленого перцю.
«Грецький салат»: покроковий процес приготування:
1. Огірки промиваємо, відрізаємо хвостики і нарізаємо їх великими кружечками.
2. Промиті помідори розрізаємо навпіл, вирізаємо серцевину.
3. Кожну половинку нарізаємо приблизно на п’ять часточок.
4. Великий солодкий болгарський перець очищаємо від насіння і нарізаємо великими шматками.
5. Для того, щоб салат був більш яскравим і красивим, візьміть перець різного кольору.
6. Підготовлені овочі відправляємо в глибоку миску і перемішуємо.
7. Потім перекладаємо овочі в тарілку, в якій і будемо подавати салат на стіл.
8. Половинку червоної салатної цибулі нарізаємо не надто тонкими півкільцями.
9. Розкладаємо пір’ячко цибулі зверху, на овочі.
10. Робимо заправку.
11. У невелику миску відправляємо пропущений через прес часник, додаємо сіль, вливаємо лимонний сік (або винний оцет) і оливкову олію.
12. Додаємо за смаком чорний мелений перець і все добре перемішуємо.
13. Приготованою заправкою поливаємо весь салат.
14. Сир нарізаємо кубиками, зі стороною приблизно 1-1,5 сантиметра і розкладаємо їх на салат.
15. Посипаємо салат орегано або майораном, прикрашаємо половинками маслин без кісточок.
Смачного.
Салат з червонокачанної капустою і гранатом
Склад продуктів:
- половина качана пекінської капусти;
- половина червонокачанної капусти;
- один великий пучок кропу;
- половинка граната;
- будь-яка рослинна олія (краще нерафінована);
- дві столові ложки яблучного або винного оцту (6%);
- один зубчик часнику;
- сіль за смаком.
Салат з червонокачанної капусти з гранатом: покроковий процес приготування:
1. Червонокачанну капусту тонко шаткуємо, перекладаємо в миску, солимо і перетираємо руками.
2. У пекінської капусти вирізаємо товсті частини, а листя тонко шаткуємо.
3. Перекладаємо її в миску з червоною капустою.
4. Великий пучок зеленого кропу промиваємо, дрібно рубаємо ножем і відправляємо до капусти.
5. Гранат розрізаємо на дві частини, з половинки виймаємо зерна.
6. Трохи зерен залишаємо для прикраси, а решта викладаємо в салат.
7. Додаємо в салат часник, пропущений через прес, заправляємо яблучним оцтом і олією.
8. Куштуємо салат на смак, а потім перекладаємо в миску, в якій будемо подавати на стіл.
9. Прикрашаємо його зернами граната – і насолоджуємося.
Смачного.
Салат з пекінською капустою і апельсином
Склад продуктів:
- 2-3 моркви;
- один апельсин;
- половинка лимона;
- три яблука;
- 300-400 грам пекінської капусти;
- рафінована соняшникова або оливкова олія;
- сіль за смаком.
Салат з пекінською капустою і апельсином: покроковий процес приготування:
1. Пекінську капусту тонко шаткуємо і висипаємо в миску.
2. Апельсин очищаємо від шкірки, розбираємо на часточки.
3. З кожної часточки знімаємо плівку, нарізаємо кубиками і відправляємо в миску з капустою.
4. Кожне яблуко розрізаємо на чотири частини, вирізаємо серцевину і очищаємо від шкірки.
5. Нарізаємо часточки поперек, тонкою соломкою.
6. Відразу викладаємо в окрему миску і поливаємо соком половини лимона. Все добре розмішуємо.
7. Промиту і очищену моркву натираємо на крупній тертці, відправляємо в салат.
8. Туди ж викладаємо яблука, перемішуємо і додаємо сіль (за смаком).
9. Заправляємо салат олією, перемішуємо – і відразу подаємо на стіл.
Приємного всім апетиту і гарного настрою.