Всі ми з дитинства знаємо про те, що перші страви – запорука злагодженої роботи органів шлунково-кишкового тракту. Тому дбайливі батьки так прагнуть в обідній час нагодувати своє чадо супом. На жаль, ці спроби дуже часто закінчуються скандалом, та й не кожен дорослий чоловік може сісти і з задоволенням з’їсти тарілку рідкої страви.
Якщо ви хочете прищепити своїм рідним любов до перших страв, рекомендуємо час від часу балувати їх наваристою солянкою. Здається, цей легендарний суп будуть наминати за обидві щоки навіть перебірливі їдці.
Ми пропонуємо вашій увазі три найбільш вдалих рецепти домашньої солянки. Готуйте і насолоджуйтеся!
Збірна м’ясна солянка
Вам знадобиться:
- 300 г яловичини
- 200 г варено-копченої ковбаси
- 200 г копченого м’яса
- 6 сосисок
- 3 картоплини
- 3 кислих огірка
- 1 цибулина
- 1 морква
- 1 банка консервованих оливок
- лимон за смаком
- сіль за смаком
- зелень за смаком
Як приготувати:
Відваріть до напівготовності яловичину, дістаньте її з каструлі і наріжте невеликими однаковими шматочками, помістіть в каструлю з бульйоном нарізану кубиками картоплю і варіть всі ці інгредієнти на середньому вогні.
Натріть на крупній тертці очищену моркву, подрібніть очищену цибулю і солоні огірки. Обсмажте в сковороді цибулю з морквою, потім додайте солоні огірки, гарненько все перемішайте і додайте в сковороду томатну пасту і тушкуйте все 2-3 хвилини.
Додайте приготовану зажарку в каструлю з картоплею і м’ясом, доведіть до кипіння бульйон і додайте нарізані дрібними шматочками попередньо обсмажені сосиски, ковбасу і копчене м’ясо. Знову закип’ятіть бульйон і варіть солянку на повільному вогні протягом 5-7 хвилин.
Коли суп буде практично готовий, додайте в каструлю подрібнені маслини і скибочки лимона, доведіть страву до кипіння, зніміть з вогню і залиште під кришкою настоюватися. Перед подачею присипте солянку подрібненою зеленню.
Грибна солянка
Вам знадобиться:
- 300 г печериць
- 50 г сушених грибів
- 1 цибулина
- 1 морква
- 2 ст. л. томатної пасти
- 1 ст. л. пшеничного борошна
- 2 солоні огірки
- 1 банка оливок
- 7 помідори черрі
- 3 ст. л. оливкової олії
- 1 лавровий лист
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- 2 літри води
Як приготувати:
Промийте сушені гриби і замочіть їх на ніч в невеликій кількості води. Відваріть гриби до готовності, бульйон не виливайте.
Подрібніть очищену цибулю, на крупній тертці натріть очищену моркву. Налийте в каструлю, в якій буде варитися суп, трохи соняшникової олії і обсмажте там цибулю з морквою, додайте томатну пасту, гарненько все перемішайте. Додайте борошно і, постійно помішуючи, доведіть зажарку до однорідності.
Влийте в каструлю грибний бульйон і варіть його протягом 5 хвилин на повільному вогні. Потім додайте в каструлю подрібнені солоні огірки.
Тим часом обсмажте в сковороді вимиті і нарізані тонкими скибочками шампіньйони і відварені гриби до золотистого кольору. Відправте їх в каструлю, постійно помішуючи інгредієнти, долийте гарячу воду.
Страву посоліть і поперчіть, доведіть її до кипіння і варіть на повільному вогні ще протягом 10 хвилин.
За 5 хвилин до готовності додайте в каструлю помідори черрі, а за 2 хвилини до кінця лавровий лист. Перед подачею прикрасьте страву подрібненими маслинами і скибочками лимона.
Рибна солянка
Вам знадобиться:
- 500 г філе сьомги
- 1 банка консервованих оливок
- обрізки сьомги для бульйону
- 3 картоплин
- 4 солоних огірка
- 1 цибулина
- 1 лимон
- 2 ст. л. томатної пасти
- 3-4 ст. л. соняшникової олії
- 2 лаврові листки
- чорний мелений перець за смаком
- запашний перець за смаком
- сіль за смаком
Як приготувати
Відваріть в каструлі обрізки сьомги, коли риба буде готова, додайте в каструлю запашний перець і лавровий лист. Готовий бульйон процідідіть.
Обсмажте в сковороді подрібнену цибулю з дрібно нарізаним огірком, додайте томатну пасту і тушкуйте овочі на повільному вогні протягом 2-3 хвилин.
У каструлю з бульйоном додайте нарізану кубиком очищену картоплю, зажарку і доведіть до кипіння.
Додайте нарізану сьомгу і варіть бульйон до готовності м’яса. Додайте маслини з розсолом, сіль і чорний мелений перець. Доведіть суп до кипіння, освіжіть його часточками лимона. Зніміть каструлю з вогню і потримайте суп під кришкою ще протягом 15 хвилин.
Рекомендуємо не шкодувати м’ясних інгредієнтів, адже саме вони роблять солянку такою смачною і наваристою.
Приділіть увагу вибору огірків, для гарної солянки вони повинні бути хрусткими і пружними, щоб не розлізлися під час готування. Також не перестарайтеся зі спеціями, щоб вони не перебили смак усіх інгредієнтів.