Приготувати цілу качку напередодні новорічних свят наважиться не кожна господиня, помилково вважаючи, що птиця вийде жорсткою, зі специфічним запахом, а ціла гора зіпсованих інгредієнтів відправиться у відро для сміття. Качка на нашим рецептом – зовсім інша справа: навіть новачкові на кухні під силу зробити жорстке м’ясо м’яким, соковитим та ароматним!
Вдалий рецепт святкової птиці повинен бути в арсеналі кожної господині. У цій статті ми розповімо, як приготувати качку м’якою і соковитою немов пух, здивувати гостей і стати справжньою майстринею кулінарії. Правильний маринад і вдалий соус прийдуть на допомогу і подарують новорічне частування у вигляді рум’яної птиці, що тане в роті.
Складові:
- тушка качки
- 4-5 кислих яблук
- 115 г свіжого апельсинового соку
- 100 г соєвого соусу
- 30 г тертого імбиру
- 2 ст. л. меду для маринаду
- 1 ст. л. апельсинової цедри
- 2 ч. л. сушеного часнику
- 1/2 ч. л. чорного перцю
- 1 ст. л. меду для начинки
- 1/4 ч. л. кориці
- апельсини для прикраси
Інгредієнти для соусу:
- 10-12 ст. л. соку і жиру з качки
- 170 г свіжого апельсинового соку
- м’якоть 1 апельсина
- 1-2 ч. л. крохмалю
- 1-2 ст. л. меду
- 1 ст. л. лимонного соку
- 50 мл води
- 1 щіпка кориці
Приготування:
Качку випатрай та ретельно промий, очисти від пір’я і обов’язково зріж сальні залози, розташовані на хвості, інакше птах може виділяти неприємний запах навіть після приготування.
В окремій посудині змішай соєвий соус, апельсиновий сік, імбир, цедру апельсина і мед. Помішуй маринад, поки мед не розчиниться.
Готовим маринадом залий качку, накрий ємність харчовою плівкою і відправ в холодильник на 24 години. Врахуй, що час від часу необхідно перевертати птаха, щоб м’ясо замаринувалося рівномірно.
1 яблуко очисти від середини, наріж кільцями і виклади на деко, попередньо застелене фольгою. Часник змішай з меленим чорним перцем і ретельно натри сумішшю тушку птиці, діставши її з маринаду.
Решта яблука разріж на 4 частини, присипаючи корицею, додай 1 ст. л. меду і ретельно перемішай. Нафаршируй качку ароматними яблуками, закрий отвір бамбуковою шпажкою або зубочистками, зверху вкрий фольгою. Постав птицю в розігріту до 180 градусів духовку на 1,5 години.
Дістань качку з духовки, зніми фольгу, а сік і жир, отриманий під час запікання птиці, акуратно збери в окрему миску (вистачить 10-12 ст. л.). Качку знову оберни фольгою і відправ в духовку ще на 30 хвилин.
Поки птах запікається, приготуй соус: в сотейник вилий качиний жир, додай апельсиновий і лимонний сік, корицю, мед, добре перемішай і доведи суміш до кипіння. Крохмаль змішай з водою і додай в соус. Помішуючи, доведи рідину до кипіння. Якщо соус виходить дуже рідким, додай ще трохи крохмалю, розведеного з водою.
У киплячий соус додай м’якоть апельсина, ще раз доведи до кипіння і зніми з вогню. Соус повинен вийти кисло-солодким, якщо чогось не вистачає – додай мед, цукор або лимонний сік.
Дістань качку з духовки, зніми фольгу, полий птицю жиром і соком. Крила, ніжки і хвіст оберни фольгою, щоб вони не підгоріли. Запікай ще 20 хвилин до рум’яної скоринки.
Перевір готовність качки з допомогою зубочистки: якщо випливає світлий сік, значить вона готова. Накрий качку фольгою і залиш на 15 хвилин «відпочити».
Готову птицю виклади на тарілку, прикрась апельсинами і швидше подавай до столу з фірмовим соусом. Смачного!
Запекти соковиту качку під силу навіть новачкові на кухні! Щоб м’ясо птиці вийшло ніжним і м’яким, а аромат звів з розуму ще під час готування, сміливо слідуй нашому перевіреному рецепту і не переживай, що старання зійдуть нанівець – дивовижна новорічна качка вийде з першого разу.