Тісто буває дуже примхливим. Тому дуже часто у пошуках ідеального рецепта, господині перетворюють свої кухні в справжні дослідницькі лабораторії. Зважують, змішують, замішують … Тим часом кількість інструкцій в кулінарній книзі збільшується, і не всі вони піддаються розшифровці. Але сьогодні, запевняємо, ти знайдеш те, що шукала.
Рецепт простого і смачного тіста
Тепер, щоб приготувати смачну страву, тобі не потрібно переглядати десятки сторінок. Адже ми зробили це замість тебе і зібрали в одній статті 6 простих і перевірених рецептів тіста. Солоне, листкове, пісочне, на млинці, торти і пироги! Залишається тільки придумати начинку.
Швидке листкове тісто
«Слойка не любить теплої дошки і холодної печі» , – примовляла моя бабуся, коли готувала випічку, використовуючи цей найпростіший рецепт смачного листкового тіста. Всі інгредієнти, крім масла, повинні бути з холодильника.
СКЛАДОВІ:
- 500 г борошна
- 200 г вершкового масла
- 250 мл кефіру
- 1 яйце
- дрібка солі
ПРИГОТУВАННЯ:
- На суху поверхню насип гіркою 450 г борошна (50 г залиш для розкочування тіста). Зроби в центрі поглиблення і налий туди кефір і яйце, насип сіль. Заміси м’яке тісто.
- Масло наріж на шматочки і присип їх борошном.
- Розкачай тісто в пласт і виклади по центру 1/3 масла. Загорни конвертом, з’єднай краї і знову розкачай тісто. Розкачувати потрібно швидко, але не розривай шари. Повтори процес ще 2 рази для решти масла. Останній пласт добре посип борошном і загорни в плівку (в такому вигляді тісто можна зберігати в морозильній камері до 3 місяців).
- Перед випічкою обов’язково потрібно охолодити тісто в холодильнику 30 хвилин. Випікати тільки в добре прогрітій духовці.
Тісто для пельменів
СКЛАДОВІ:
- 500 г борошна
- 2 яйця
- 200 мл холодної води
- 1 ст. л. рослинної олії
- 0,5 ч. л. солі
ПРИГОТУВАННЯ:
- Яйця, сіль і воду змішай в окремій ємності та охолоди.
- Борошно насип гіркою, зроби поглиблення і тонкою цівкою вливай яєчну суміш. Постійно помішуй по колу в одну сторону, забираючи борошно від країв до центру. Коли тісто стане однорідним, але ще липким, додай рослинну олію і продовжуй місити до еластичності. Якщо треба, додавай борошно невеликими порціями.
Готове щільне тісто постав в холодильник на 30 хвилин. - Цей рецепт можна використовувати і для приготування вареників. А щоб вироби виходили однаковими, формуй заготовки за допомогою склянки.
Класичний бісквіт
Щоб бісквіт вийшов ідеальним, не ігноруй жоден пункт з нашої інструкції з приготування. Не зазирай в духовку під час випікання і змащуй маслом тільки дно форми – так тісто підніметься рівномірно.
СКЛАДОВІ:
- 180 г борошна
- 4 яйця
- 100 г цукру
- 15 г ванільного цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- масло для змащування форми
ПРИГОТУВАННЯ:
- Відділи жовтки від білків. В окремій ємності збий жовтки до однорідного стану.
- Охолоджені білки збий в піну, додаючи цукор і ванілін невеликими порціями.
- Не припиняючи збивати, до жовтків додай 1/3 збитих білків. Потім дуже акуратно просій борошно в отриману масу, додай розпушувач і перемішай у напрямку знизу вгору.
- Останніми додай до тіста збиті білки. З’єднувати їх з тістом треба дуже обережно і повільно, щоб не розігнати бульбашки повітря, за рахунок яких піднімається тісто.
- Зволікати не можна, миттю відправляй в духовку готове тісто!
- Випікати бісквіт при температурі 190-200 градусів 20-30 хвилин. Готовий корж переверни на решітку або рушник і дай йому повністю охолонути.
Швидке дріжджове тісто
Це найпростіший рецепт тіста для пирога, булочок, пиріжків або піци. Він призначений для тих, у кого дуже мало часу, і для тих, кому ніколи займатися опарою.
СКЛАДОВІ:
- 1 ст. л. сухих дріжджів або 50 г пресованих
- 2 ст. л. цукру
- 3 склянки борошна
- 300 мл теплої води або молока
- 1 ч. л. солі
- 1/3 склянки рослинної олії
ПРИГОТУВАННЯ:
- Рідина для приготування повинна бути злегка теплою, оптимально 35-40 градусів. У воді розчини цукор, 3 ст. л. борошна і сухі дріжджі. Якщо дріжджі пресовані, борошно не додавати.
- Накрий рушником і постав в тепле місце на 15-30 хвилин.
- Коли тісто підійде, додай рослинну олію і сіль. Невеликим порціями додавай борошно (краще просіяне) і вимішуй до тих пір, поки тісто не перестане липнути до рук. Знову постав в тепле місце на 15-20 хвилин. Тісто має піднятися мінімум в 1,5 рази.
- Якщо ти збираєшся готувати піцу, руками розтягни тісто в пласт потрібної товщини. Виклади начинку і випікай 10-15 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів.
- Булочки або пиріжки перед випіканням повинні постояти на деко 15 хвилин і збільшитися в розмірі.
Пісочне тісто
Це основа для будь-якого печива, тарталеток, чизкейка. Виходить смачно, готується дуже швидко. За бажанням можна додати будь-який ароматизатор, лимонну цедру, мелені горіхи, какао. А якщо без цукру, це тісто можна використовувати для відкритих заливних пирогів.
СКЛАДОВІ:
- 3 склянки борошна
- 250 г вершкового масла
- 1 склянка цукру
- 15 г ванільного цукру
- 1 ч. л. розпушувача
- 2 яйця
- дрібка солі
ПРИГОТУВАННЯ:
- Ретельно розітри цукор з розм’якшеним маслом.
- Додай решту інгредієнтів, замішай еластичне тісто і дай йому відпочити 30 хвилин в холодильнику.
- Сформуй печиво і випікай при температурі 180-200 градусів 20-30 хвилин.
Тісто для тонких млинців
Виходить завжди і не прилипає до сковороди.
СКЛАДОВІ:
- 2 склянки борошна
- 5 яєць
- 2 ст. л. рослинної олії
2,5 склянки молока - сіль і цукор за смаком
Міксером або віночком змішай всі інгредієнти крім олії, її потрібно додавати в самому кінці. Дай постояти 15 хвилин і ще раз перемішай. Смаж млинці, наливаючи на сковороду невелику кількість тіста.
Тісто для пишних оладків
Ці оладки ідеальні. Кращого рецепта вам не знайти, адже все продумано до дрібниць. Всі інгредієнти для тіста повинні бути кімнатної температури.
СКЛАДОВІ:
- 0,5 л кефіру
- 2 яйця
- 0,5 ст. цукру
- 2,5 склянки борошна
- 1,5 ч. л. розпушувача
- дрібка солі
ПРИГОТУВАННЯ:
- Змішай віничком рідкі складові з цукром. Потім поступово додавай до них борошно і розпушувач. За консистенцією тісто має бути як густа сметана.
- Дуже добре перемішай і залиш на 30 хвилин. Більше мішати тісто не можна!
- Коли на поверхні утворяться бульбашки, можеш приступати до обсмажування оладок. Обережно набирай тісто, починаючи з країв, щоб не випустити бульбашки повітря.
- Обсмажуй оладки на середньому вогні під кришкою до першого перевертання.
- Перевернувши оладки, їх вже не слід накривати кришкою.
Найголовніший інгредієнт в приготуванні ідеального тіста- гарний настрій. Страва не вийде смачною, якщо готувати її з сумним поглядом. Навіть якщо часу в обріз, а дуже хочеться поласувати чимось смачненьким, рекомендуємо приготувати здобний пиріг з родзинками на кефірі за 5 хвилин.