У узбеків є прислів’я: «Якщо доведеться померти – нехай це буде від плову». І їх можна зрозуміти, адже перед правильно приготованим ароматним пловом з баранини мало хто може встояти!
Коріння цієї страви сягає ще в II-III століття до нашої ери. А в сучасному вигляді плов з’явився тільки в XVII столітті. Існує незліченна кількість різновидів плову. Цю пряну страву готують з м’яса, птиці, риби, дичини, овочів і сухофруктів. В якості крупи використовують не тільки рис, а й пшеницю, джугару(сорго), горох, кукурудзу, маш.
Ми підготували для вас рецепт справжнього узбецького плову з зірою (кумином) і барбарисом.
Складові:
- баранина – 1 кг
- морква – 1 кг
- цибуля – 4 шт.
- соняшникова олія – 300 мл
- часник – 2 шт.
- червоний перець – 2 шт.
- кумин1 ст. л.
- барбарис – 1 ст. л.
- коріандр – 1 ч. л.
- сіль за смаком
Приготування:
- Ретельно промийте рис кілька разів, щоб остання після промивання вода була прозорою.
- Зніміть з часнику лушпиння, але залиште цілими головки, не розділяйте на зубчики.
- Очистіть 3 цибулини і наріжте її півкільцями. Потім очистіть моркву і наріжте її тонкою соломкою.
- Розігрійте чавунний казан і нагрійте в ньому рослинну олію. Киньте в олію 1 цибулину, не очищаючи її. Дістаньте тільки тоді, коли вона почорніє.
- В казан покладіть подрібнену цибулю і обсмажте її до золотистого кольору (хвилин 10).
- Баранину промийте і наріжте кубиками середньої величини. Додайте її до цибулі і обсмажте до золотистої скоринки.
- Додайте моркву і обсмажте її з м’ясом і цибулею, не помішуючи, 3 хвилини. Після цього перемішайте інгредієнти і готуйте ще хвилин 10. Влийте в казан окріп. Він повинен покрити увесь вміст казана та бути вищим за нього на 1 см.
- Додайте гострий червоний перець, зменшіть вогонь і тушкуйте близько 1 години.
- Перемішайте мелений кумін з коріандром і барбарисом і відправте спеції до м’яса. Посоліть, зменшіть вогонь і готуйте, поки морква не стане м’якою (хвилин 10-15).
- Знову промийте рис і викладіть його на м’ясо, розрівняйте. Збільште вогонь на максимум і залийте рис з м’ясом окропом. Рівень води повинен бути на 3 см вищим за вміст.
- Коли рис повністю вбере воду, покладіть в нього головки часнику. Потім в плові необхідно зробити кілька наскрізних проколів тонкою дерев’яною шпажкою.
- Накрийте плов кришкою, зробіть мінімальний вогонь і тушкуйте до готовності рису ще півгодини.
У процесі приготування плову важливо строго дотримуватися інструкцій, і тоді у вас вийде неперевершена страва. Поділіться цим рецептом зі своїми друзями!