Суп – це рідка перша страва, яку вживають в основному в обід. Суп, як правило, повинен містити не менше 50% води. Цікаво, що суп – відносно молода страва, яка набула поширення 400-500 років тому з появою міцного і хімічно нейтральною посуду, що не окислюється.
На сьогоднішній день в світі налічується приблизно 150 основних типів супів, які поділяються на більш ніж тисячу видів. Чи корисний суп? Чи обов’язково його їсти щодня? Незліченні покоління бабусь точно знали, що без супу їх онукам не прожити. А тим часом деякі фахівці впевнені, що користь супів перебільшена.
Супи ситні, але при цьому легкі та досить швидко засвоюються організмом. Дуже важливо їх їсти людям, яким не вистачає ваги або тим, у кого поганий апетит, а також тим, хто приходить до тями після хвороби. У курячому бульйоні, наприклад, містяться речовини, які полегшують симптоми застудних захворювань.
Калорій в супах менше, ніж в смажених і навіть тушкованих стравах, а за поживністю вони їм не поступаються. Це актуально для тих, хто хоче скинути вагу.
Рецепти смачних супів на кожен день
Якщо ти любиш супи і хочеш приготувати щось нове – ця стаття для тебе. Ми підготували для тебе добірку кращих супів для правильного харчування.
Суп з фрикадельками
Складові:
- 2 л води
- 200 г м’ясного фаршу
- 100 г моркви
- 300 г картоплі
- 100 г рису
- 40 г зеленої цибулі
- сіль, перець за смаком
- лавровий лист
- зелень за смаком
Приготування:
- Закип’яти воду, поклади в неї терту моркву і картоплю.
- Сформуй з фаршу фрикадельки.
- Коли картопля буде наполовину готова, додай фрикадельки з фаршу і рису та лавровий лист. Все це потрібно посолити і поперчити за смаком.
- За пару хвилин до готовності супу додай подрібнену зелень і цибулю. Смачного!
Сирний суп
Складові:
- 1,5 л води
- 1,5 плавленого сирка
- 1 невелика морква
- 1 невелика цибулина
- 4 середні картоплини
Приготування:
- Очисти картоплю, наріж невеликими шматочками, залий водою і постав варитися.
- Натри моркву, дрібно наріж цибулю, потушкуй на рослинній олії.
- Додай до картоплі моркву з цибулею і сир, нарізаний кубиками.
- Помішуй суп, поки сирки повністю не розчиняться в окропі. Посолити суп до смаку.
- Вари протягом 30 хв. Смачного!
Сирний суп з куркою
Складові:
- 400 г курячого філе
- 2 картоплини
- 1 велика морква
- 180 г плавленого сиру
- 2 л бульйону або води
- зелень
- лавровий лист, запашний перець горошком
- сіль, перець за смаком
Приготування:
- Куряче філе наріж кубиками середньої величини.
- Наріж очищену картоплю кубиками, моркву напів кружальцями.
- Обсмаж філе на сковороді в невеликій кількості оливкової олії.
- Доведи до кипіння бульйон, поклади лавровий лист і запашний перець, додай кубики філе.
- Зменш трохи вогонь і вари 7-10 хвилин.
- Додай овочі і вари ще 10-15 хвилин.
- Виклади в суп плавлений сир, добре розмішай, щоб сир повністю розчинився.
- Додай сіль, перець і дрібно нарізану зелень. Перемішай і зніми суп з вогню. Смачного!
Овочевий суп
Складові:
- 1 морква
- 1 цибулина
- жменя білокачанної капусти
- 1 свіжий огірок
- 3-4 помідори
- 0,5 болгарського перцю
- сіль за смаком
Приготування:
- Заздалегідь очисти і наріж всі овочі.
- Потім починай вкладати нарізані овочі в каструлю шарами: 1-й шар – морква, 2-й шар – цибуля, 3-й шар – капуста, 4-й шар – огірок, 5-й шар – помідори, 6-й шар – болгарський перець.
- Закрий каструлю кришкою і тушкуй овочі на повільному вогні 25-30 хвилин у власному соку. Якщо необхідно, можна додати трохи води. Періодично потрібно струшувати каструлю.
- Потім залий вміст крутим окропом, посоли, доведи до кипіння і вимикай.
- Суп готовий. Подавай з кропом, петрушкою і сметаною. Можна додати тертий часник і перець. Смачного!
Молочний суп з овочами
Складові:
- 1 л молока
- 400 г води
- 400 г картоплі
- 400 г цвітної капусти
- 100 г моркви
- 300 г зеленого горошку
- 20 г вершкового масла
- сіль за смаком
Приготування:
- Наріж моркву дрібними кубиками, обсмаж в половині масла аж поки не зафарбується.
- Розбери капусту на окремі суцвіття.
- Очищену картоплю наріж маленькими кубиками.
Закип’яти молоко, зніми піну. - Доведи воду до кипіння, посоли, додай картоплю і капусту, після закипання додай обсмажену моркву.
- Вари на слабкому вогні до напівготовності, потім додай гаряче молоко і доведи суп до готовності.
- В кінці додай зелений горошок, дай прокипіти і настоятися 15 хвилин.
- У тарілку з супом зверху поклади шматочок масла. Смачного!
Рецепти супів дуже різноманітні, тому ти зможеш кожного разу пробувати новий варіант. Особливо корисно їсти теплі супи морозною зимою. Візьми на озброєння ці рецепти, і смачні і корисні супи зігріють твою сім’ю в холодну пору року!