Добре, що сьогодні можна купити будь-які овочі і зелень і побалувати себе вітамінами, яких так не вистачає взимку. Ми підготували для вас добірку вітамінних салатів, які обов’язково допоможуть вам пережити холодну пору року.
Овочевий салат із зеленню
Вам знадобиться:
- Огірки – 100 г
- Помідори салатні – 100 г
- Базилік фіолетовий (листя) – 2 г
- Кінза (зі стеблами) – 5 г
- Петрушка (зі стеблами) -2 г
- Цибуля червона – 15 г
- Перець зелений гострий стручковий (без насіння) -5 г
- Сіль кам’яна – 2 г
- Олія – 10 мл
Приготування:
Огірки нарізати півкільцями товщиною 0,5 см. Помідори – великими часточками (товщиною 1,5-2 см). Базилік, кінзу і петрушку крупно порубати ножем (0,3-0,6 см). Цибулю нарізати півкільцями товщиною 0,2 см. Перець зелений стручковий нарізати поперек півкільцями товщиною 0,2 см. У мисці змішати помідори, огірки, зелень, цибулю і перець. Посолити та перемішати все. Викласти салат гіркою в тарілку і полити олією. Якщо ви любите горіхи, то можна подрібнити їх, наприклад, волоські, і посипати ними овочі – ось вам друга варіація салату овочевого.
Салат з імеретинським сиром і яйцем пашот
Вам знадобиться:
- Сир імеретинський – 40 г
- Петрушка – 3 г
- Базилік фіолетовий – 3 г
- Кінза – 3 г
- Кріп – 3 г
- Шпинат – 5 г
- Помідори – 60 г
- Огірки – 50 г
- Сік лайма (фреш) – 5 г
- Оливкова олія – 10 г
- Сіль кам’яна – 1 г
- Яйце – 1 шт.
Приготування:
Імеретинський сир нарізати кубиками 1 х 1 см. Обшпарити нарізаний сир гарячою водою (2 сек.) І обсушити серветкою. Помідори нарізати великими часточками товщиною 1,5-2 см. Огірки нарізати кружальцями поперек під прямим кутом (товщиною 0,2-0,3 см). У мисці змішати листя петрушки, кінзи, базиліка (довжина до 3,5 см), кропу і шпинату (фрагменти до 5 х 5 см). Окремо змішати помідори, огірки і сир. Посолити, заправити оливковою олією і соком лайма. Перемішати і додати 1/2 частину суміші свіжої зелені, знову акуратно перемішати і викласти гіркою в центр тарілки (сир повинен бути зверху). Посипати салат зеленню, що залишилася. Приготувати яйце пашот і теплим викласти на тарілку поряд з салатом.
Салат із стиглих томатів з червоною цибулею і соусом на основі мацуну
Вам знадобиться:
- Томати рожеві солодкі – 250 г
- Сіль кам’яна – 1,5 г
- Цибуля червона – 5 г
- Кінза (листя) – 5 г
- Мацун – 60 мл
- Аджика зелена – 10 мл
Приготування:
Томати нарізати великими часточками товщиною 2-2,5 см. Червону цибулю нарізати півкільцями товщиною 0,1-0,2 см. Приготувати соус на основі мацуну. У мисці змішати мацун із зеленою аджикою, посолити (1 г). Все перемішати до однорідної маси і смаку. На дно тарілки викласти 10 мл соусу (1/6 від загальної кількості), розподіливши його по всьому колу дна. Поверх викласти помідори, посолити (0,5 г). Центр салату полити соусом, поверх посипати червоною цибулею і листям свіжої кінзи.
Салат з запечених овочів з зеленню
Вам знадобиться:
- Помідор – 50 г
- Перець болгарський червоний – 50 г
- Кабачок – 50 г
- Цибуля червона – 10 г
- Часник – 1 г
- Базилік фіолетовий (листя) – 2 г
- Кінза (листя) – 5 г
- Оливкова олія – 10 мл
- Перець чорний мелений – 1 г
- Сіль кам’яна – 2 г
Приготування:
Помідор, болгарський перець і кабачок запекти на грилі (гриль-сквороді). Готові овочі нарізати довільно. Червону цибулю нарізати кубиком 0,2 х 0,2 см. Часник, половину базиліка і кінзу дрібно порубати ножем. Мікс овочів гриль змішати в мисці з рубаною зеленню і червоною цибулею. Заправити салат оливковою олією, посолити, поперчити, перемішати. Викласти салат гіркою в тарілку, прикрасити листям базиліка.
Три види томатів з імеретинським сиром
Вам знадобиться:
- Помідори салатні рожеві – 80 г
- Помідори черрі – 30 г
- Помідори бакинські – 80 г
- Сіль кам’яна – 1,5 г
- Тархун – 5 г
- Базилік фіолетовий – 6 г
- Оливкова олія – 10 мл
- Сир імеретинський – 120 г
Приготування:
Імеретинський сир нарізати кубиками 1,5 х 1,5 см. Помідори бакинські нарізати великими часточками товщиною 2-2,5 см. Рожеві салатні помідори нарізати кружальцями завтовшки 0,5-0,7 см. Томати черрі – на четвертинки за місцем кріплення плодоніжки. На дно тарілки викласти кільця рожевих салатних томатів, посолити (0,5 г солі). У миску покласти дрібно порубані тархун і базилік (по 5 г), налити оливкову олію, перемішати. Покласти в миску імеретинський сир, томати черрі і бакинські помідори. Посолити (1 г), все акуратно перемішати і викласти гіркою на кільця рожевих салатних томатів. Прикрасити салат листям базиліка.