Рамекіни
Почнемо ми з суперпопулярної новинки сезону – рамекінів. Рамекін – невелика жароміцна керамічна формочка, яка використовується для приготування і сервірування порційних страв. Перелік рецептів, які можна приготувати, використовуючи рамекіни, форми для суфле і крем-брюле, обмежений лише вашою фантазією. Повітряні муси, ароматні овочеві і м’ясні запіканки, смачні тістечка і кекси, салати і фруктове асорті – це лише мала частина того, що ви зможете приготувати і подати на стіл в традиціях кращих ресторанів Європи.
Порційна сковорода
Такий посуд використовують не тільки для приготування, але і для подачі страви. На самій сковороді блюдо виглядає красиво і незвично. Сковороди, як правило, невеликого розміру, іноді мають декоративну форму, деякі комплектуються дерев’яною підставкою. Найвідоміша така сковорода – кеци. Спробуйте грузинське блюдо оджахурі, приготоване саме в такому посуді.
Міні-салатниця
Міні-склянки для салатів і десертів дуже гарно виглядають на фуршетах. Склянки бувають одноразовими (з пластика), але частіше їх виробляють зі скла, щоб можна було використовувати не один раз. Будь-яка закуска або десерт виглядають в них красиво і апетитно. Один з десертів, який прийнято подавати в такому посуді, – тірамісу.
Кокотниця
Кокотниця – невелика вогнетривка миска, металева або керамічна. Як правило, в ній подають гарячі закуски. Свою назву цей посуд отримав від страви, яку спочатку в ній готували – кокот (від давньоруського – півень). Основні правила приготування закусок в кокотниці прості: шматочки грибів, курки, риби, овочів потрібно залити сметаною, змішаною з борошном, посипати сиром – і в духовку. Жульєн прийнято подавати до столу як гарячу закуску між салатами і основною стравою. Спробуєте приготувати?
Креманки
Більшість господинь використовують цей вид посуду для варення. Насправді креманка – це плоский керамічний виріб різної форми на ніжці, призначений для подачі цукерок, фруктів, морозива та інших десертних страв. І, так, звичайно, варення. Можете навіть зварити його самі.