Терапевт назвала найнебезпечніші для печінки алкогольні напої

За словами терапевта Неї Георгієвої, самогон і горілка є тими алкогольними напоями, які завдають здоров’ю печінки найбільшої шкоди.

Лікар пояснила, що найнебезпечнішими алкогольними напоями вони вважаються через чистий етанол, що міститься в них.

“Горілка, потрапляючи в організм, викликає жирове переродження гепатоцитів – клітин печінки”, – попередила терапевт.

Георгієва додала, що несприятливі процеси в печінці під впливом алкоголю можуть довго розвиватися безсимптомно. При цьому у людини може сформуватися алкогольна хвороба печінки, при якій орган піддається ожирінню та збільшується у розмірі. Ознаки цієї трансформації виявляються лише за значного руйнації здоров’я органа.

«Людина починає відчувати дискомфорт та біль у правому підребер’ї, випирання печінки над краєм ребер, нудоту. Шкіра при цьому стає жовтушною», – зазначила Нея Георгієва.

Терапевт підкреслила, що тривале вживання спиртних напоїв загрожує розвитком цирозу, що означає незворотну зміну тканини печінки, що стає рубцевою. Печінка через це втрачає здатність нормально функціонувати, що може призвести до поганих наслідків.

Любителям пива лікарка також порадила задуматися про здоров’я своєї печінки – цей напій для неї аж ніяк не безпечний.

«Пиво також негативно впливає на печінку. Воно призводить до деформації та загибелі клітин і теж здатне спровокувати алкогольну хворобу печінки», – резюмувала фахівець.

Поділись


Новини партнерів