Як надати першу допомогу при інфаркті до приїзду швидкої: поради лікаря

Кардіолог Світлана Мартинова попередила, що ймовірність серцевого нападу на новорічні свята стає більш значною через вплив алкоголю та переїдання.

Лікар розповіла, за якими симптомами можна впізнати інфаркт міокарда.

«Симптомами інфаркту є біль та печіння в ділянці грудної клітки. Крім того, біль може віддавати в нижню щелепу та плече. При серцевому нападі він триває від 20 хвилин до кількох годин.

Кардіолог Мартинова наголосила, що в тих випадках, коли виникає підозра на серцевий напад, до постраждалої людини потрібно негайно викликати лікаря. Також хворому слід надати першу допомогу, щоб полегшити його стан та послабити навантаження на серце, судини.

«Поки людина чекає на приїзд швидкої допомоги, їй слід перебувати в положенні напівсидячи, щоб ноги знаходилися нижче від голови», – пояснила Мартинова, підкресливши, що ноги постраждалого мають бути зігнуті в колінах.

Також, сказала медик, при підозрі на інфаркт потрібно послабити всі елементи одягу, аксесуарів, що обмежують тіло. Під час перебування у приміщенні слід відкрити вікно для надходження свіжого повітря.

«Людині з інфарктом можна дати нітрогліцерин, оскільки він зможе розширити судини. Однак препарат не можна давати людям зі зниженим тиском», – додала фахівець.

Також у разі інфаркту дозволяється прийом аспірину. Виконання непрямого масажу серця є актуальним, якщо відбувається порушення дихання та пульсу.

У ситуації, коли симптоми нападу виникають у людини, яка знаходиться вдома сама, їй важливо зберігати спокій, наголосила медик. Слід зателефонувати до швидкої допомоги, припинити будь-яку діяльність і постаратися спокійно дочекатися лікарів, сидячи у кріслі. У цей момент можна розжувати пігулку аспірину. Порада лікаря: у такій ситуації краще відкрити дверні замки, щоб медики, що приїхали, могли швидко увійти до квартири.

Поділись


Новини партнерів