Вчені: погано контрольований стрес у кілька разів підвищує ризик інсульту

Вчені вважають, що контроль над стресовими факторами суттєво знижує ризик інсульту.

Вважається, що стрес небезпечний, коли він стає хронічним, проте нові дослідження показують, що навіть епізодичні стресові події здатні підвищувати ймовірність судинних катастроф, включаючи інсульт. Фахівці констатують, що руйнівна дія стресу обумовлюється насамперед тим, як на нього реагують.

“Коли стрес не контролюється, він може призвести до розвитку низки ускладнень зі здоров’ям, таких як високий кров’яний тиск, хвороби серця, ожиріння, діабет”, – повідомляє Express Health.

У свою чергу, фахівці Канадського фонду серця та інсульту заявили, що стрес підвищує рівень цукру та жиру в крові, через що зростає ймовірність утворення тромбів та їх переміщення до серця чи мозку з подальшим розвитком серцевого нападу чи інсульту.

Нове дослідження, проведене Університетом Голуей (University of Galway), підтвердило цю закономірність. Вчені заявили, що чим гірше контролюється стрес, тим вищий ризик розвитку смертельно небезпечних судинних станів. Наприклад, коли людина піддається сильному стресу на роботі, ймовірність ішемічного інсульту для нього збільшується вдвічі, а геморагічного інсульту – у п’ять разів.

«Організм може серйозніше реагувати на стрес, викликаний факторами, які перебувають поза контролем людини. Ризик інсульту при цьому збільшується на 31 відсоток у разі виникнення двох або більше стресових подій. Такі події, незалежно від того, чи відбуваються вони вдома чи на роботі, пов’язані з високим ризиком як ішемічного, так і геморагічного інсульту», – цитує вчених журнал Network Open.

Вплив стресу було вивчено з прикладу 26 000 людей. Вчені виявили, що ризик інсульту був нижчим у тих людей, які краще контролювали події, що відбуваються на роботі та в сім’ї. Дослідники зазначають, що наявність такого контролю тісно пов’язана зі способом життя та звичками людей.

Поділись


Новини партнерів