Кардіолог назвав продукти, які збільшують кількість капілярів

Серцеві напади виникають, коли приплив крові до серця раптово зупиняється через обструкцію. На щастя, у деяких людей виростають артерії, які дозволяють кровотоку оминати ці блокування. Один природний поліфенол, який був виявлений у більш ніж 70 видах рослин, може сприяти утворенню цих колатеральних капілярів, що дозволяє кровотоку обходити будь-які смертельні блокування.

Вчені давно намагалися визначити, як організм будує нові капіляри, і відповідь стає дедалі зрозумілішою.

«Вони з’єднуються, як бігуни на сходах, з більшими артеріями. Ми можемо використовувати природні механізми серця та підштовхнути його до створення власних природних шунтів», – каже лікар-кардіолог Олег Варфоломєєв.

Однією зі сполук, що може сприяти ремоделюванню кровоносних судин, є ресвератрол.

Поліфенол міститься в основному в кісточках та шкірці винограду, а невелика його кількість міститься у червоному вині. Він набув значної популярності завдяки своїй профілактичній ролі в утворенні бляшок та інших судинних порушеннях.

“В той час як виноград, чорниця, шовковиця та журавлина містять достатню кількість ресвератролу, інші джерела, включаючи арахіс, фісташки, какао та темний шоколад, також мають хороші концентрації”.

У дослідженні, проведеному на лабораторних тваринах, дослідники виявили, що введення ресвератролу покращує утворення колатеральних кровоносних судин, що ведуть до серця. Усього три тижні прийому ресвератролу після серцевого нападу збільшили кількість капілярів, що утворюються навколо заблокованих коронарних артерій.

Після менопаузи ріст кровоносних судин у м’язах знижується.

Утворення цих маленьких капілярів, що ведуть до серця, відоме як ангіогенез. Це захищає серце від нестачі кисню та запобігає загибелі клітин серцевого м’яза у разі припинення основного постачання.

Поділись


Новини партнерів