
Будь-хто, хто їсть неправильну їжу протягом тривалого часу, стає більш сприйнятливим до кишкових захворювань. Тому що неправильна їжа може збільшити кількість поганих бактерій у кишечнику, і навпаки. У цій статті ми розповімо вам, як правильно харчуватися, щоб мати здоровий кишківник.
Для здорового харчування слизової оболонки кишківника гастроентеролог Олександра Алісова рекомендує середземноморську, переважно вегетаріанську їжу з високим вмістом клітковини.
Також слід уникати наступних харчових компонентів:
- Цукор. Бактерії теж люблять цукор – і ті, які розщеплюють прості цукри, дуже швидко розмножуються на цих ласощах. Але це відлякує “фахівців” із складнішого цукру.
- В’ялені, копчені та сильно оброблені ковбаси. Ці продукти потрапили до списку канцерогенів, тому загальне правило полягає в тому, щоб їсти не більше 500 грамів червоного м’яса на тиждень.
- Шкідливі жири. Будьте обережні з маргарином, майонезом та салом, тому що вони можуть спричинити розлад кишечника.
Що корисно для вашого кишечника
“Харчові волокна – найкращий друг непошкодженої слизової оболонки кишечника. Вони містяться, наприклад, у бобових, таких як горох, квасоля, сочевиця і нут, а також в овочах, таких як шпинат, савойська капуста та морква”, – каже гастроентеролог Олександра Алісова.
Лікар назвала продукти, корисні для кишечника:
- Банани: містять багато інуліну. Це волокно благотворно впливає ріст протизапальних кишкових бактерій.
- Риба: у ній багато ненасичених жирних кислот. Вони посилюють вироблення слизу, ріст клітин і таким чином забезпечують поліпшення захисної функції.
- Фруктове пюре: йдеться про речовини, що набухають, бактерії в кишечнику розщеплюють їх на жирні кислоти з коротким ланцюгом. Вони, в свою чергу, живлять слизову оболонку. Наповнювачі можна знайти, наприклад, у перетертому яблучному чи морквяному пюре.
- Картопля в шкірці: при охолодженні утворюється стійкий крохмаль, що розщеплюється до олійної кислоти. Як коротколанцюжкова жирна кислота, вона забезпечує клітини кишечника енергією і, таким чином, стимулює ріст слизової оболонки кишечника.
- Сірий хліб: містить важливі харчові волокна та цінні вуглеводи.