Експерти журналу Eat This, Not That! нагадали, що печінка є органом, відповідальним за здійснення кількох сотень важливих для підтримки життя функцій. Підтримка хорошого здоров’я печінки може забезпечити людині загальне здоров’я, захист від зайвої ваги, раку. Фахівці порадили з цією метою включати до раціону так звані “суперпродукти”, що відрізняються дуже високою концентрацією корисних речовин, антиоксидантів, які мають потужний оздоровчий потенціал.
Овес, ячмінь. Дані крупи багаті на харчові волокна, які стимулюють ріст корисних кишкових бактерій, допомагаючи тим самим формувати здоровий мікробіом травного тракту. Також завдяки харчовим волокнам печінка стає краще захищеною від ожиріння. Якщо печінка вже жирна, волокна сприяють профілактиці її запалення.
Хрестоцвіті овочі. Вживання різноманітної капусти стимулює процеси природного очищення від токсинів. Таким чином, цей “суперпродукт” полегшує навантаження на печінку, яка постійно зайнята фільтрацією крові від потенційно токсичних компонентів.
Рослинні олії. Насамперед, це олії, багаті на ненасичені омега-3 жирні кислоти. Під впливом на організм відбувається вироблення “хорошого” холестерину. В результаті покращується захист печінки від розвитку жирової хвороби.
Листова зелень. Цей “суперпродукт” містить вітаміни та мікроелементи, завдяки яким зміцнюється здоров’я печінки.
Рідини. Для підтримки повноцінної роботи печінки фахівці радять пити досить чисту воду. Також добре відома позитивна дія на орган кави. Чай доречний також, але його кількість має контролюватись.