Лікар назвала небезпечні для вживання натще продукти

Наслідком вживання невідповідних продуктів на голодний шлунок може стати цукровий діабет другого типу або патологічна зміна в роботі серцево-судинної системи, попереджає лікар.

Терапевт та гастроентеролог Олександра Яковлєва розповіла в інтерв’ю про продукти, які «категорично не можна» вживати натще. Зокрема, порожній шлунок, що не наповнений їжею, не повинен отримувати кофеїн, зазначила вона.

«Випита після пробудження на голодний шлунок чашка кави може викликати послаблення випорожнення, печію і важкість у животі, тому що стимулює вироблення соляної кислоти в шлунку і дратує слизову оболонку», – пояснила Яковлєва.

Також небезпечними для вживання натще є борошняні продукти, особливо випічка промислового виробництва. Магазинні булочки, тости можуть містити високі дози цукру, трансжири. Будучи з’їденими, такі продукти різко піднімають цукор у крові, збільшують викид інсуліну. Якщо регулярно починати свій ранок з таких продуктів, можна отримати збільшення у вазі, предіабет і діабет другого типу.

«Шкідливими з погляду енергетичної цінності вважаються також каші-хвилинки, мюслі та сухі сніданки», – додала Яковлєва.

Крім того, у першому прийомі їжі немає місця свіжим сокам, сирим овочам і фруктам, пояснила медик. Дані продукти і напої насичені кислотами, цукром і грубою клітковиною – при вживанні натщесерце все це стає небезпечним для ніжної тканини ШКТ, робить людину схильною до гастриту, виразкової хвороби, печії.

Небезпечні при поїданні натще і кисломолочні вироби. Яковлєва нагадала, що такі продукти стимулюють активність корисних бактерій у травному тракті, але це відбувається за умови, що в шлунку є якась їжа.

Поділись


Новини партнерів