Вчені розповіли, яка кількість яєць в раціоні є шкідливою для здоров’я

Вживання занадто великої кількості яєць збільшує ризик серцевого нападу та закупорки артерій. Так думали люди довгий час. Проте недавні дослідження показують, що вони можуть навіть захистити від нього. Ось що треба знати про яйця.

Яйця, як і раніше, мають досить поганий імідж. Це пов’язано з численними дослідженнями, які класифікували їх як сумнівну їжу через високий вміст холестерину в них. Як відомо, холестерин як жир крові призводить до відкладень у судинах і, таким чином, може сприяти розвитку серцевих нападів та інсультів.

Яйця корисні чи шкідливі?

“Недавні дослідження показують, що яйця можуть навіть знизити ризик інсульту та серцевого нападу. У піддослідних, які з’їдали до п’яти яєць на тиждень, ризик цих захворювань був на десять відсотків нижчий, ніж у людей, у яких яйця були в меню лише у виняткових випадках”, – каже лікар-кардіолог Олег Варфоломєєв.

Проте, є дослідження, які все ж підтверджують погану репутацію яєць стосовно холестерину.

“Суперечливі результати були отримані, серед іншого, через те, що в більшості досліджень не ставилося питання про всю дієту піддослідних та їх профіль руху. Добре відомо, що рівень холестерину можна знизити, вживаючи фрукти та овочі з великою кількістю клітковини, а також займаючись спортом”.

Рівень холестерину менше залежить від їжі, ніж вважалося раніше. Крім того, від генів також залежить, чи хтось швидко розщеплює жири крові або, навпаки, схильний до ризикованих відкладень. Деякі люди їдять три яєчні на день, і їхній рівень холестерину залишається в межах норми.

Для здорових людей, які не мають серцевих захворювань, високого рівня жиру в крові або діабету, рекомендується від трьох до чотирьох яєць на тиждень.

Поділись


Новини партнерів