Медик пояснив небезпеку дефіциту вітаміну В12 для організму

Дієтолог Вадим Міхно заявив, що при нестачі вітаміну В12 починає страждати нервова система організму.

Медик розповів, що В12 (кобаламін) належить до тих вітамінів, нестачу яких організм особливо сильно відчуває взимку. За словами Вадима Міхна, дефіцит вітаміну В12 зазвичай є наслідком незбалансованого харчування, коли не вживаються в достатній кількості продукти, що містять його. Джерелом кобаламіну є їжа тваринного походження, включаючи яйця, субпродукти та м’ясо, сир та інші молочні продукти, морепродукти.

Крім того, до нестачі В12 можуть призводити паразити, що живуть в кишечнику.

Міхно зазначив, що дефіцит вітаміну В12 впливає на виникнення низки порушень. Кобаламін керує процесами кровотворення, і його низький рівень підвищує ризик розвитку анемії з нестачею еритроцитів. При анемії знижуються захисні сили організму, виникає підвищена втома, стомлюваність, сонливість, погана працездатність.
Крім того, цей вітамін необхідний для активного обміну білків та жирів. При його нестачі організм стає схильним до швидкого набору ваги.

Також, лікар додав, що дефіцит вітаміну В12 є небезпечним для стану нервової системи. Якщо його брак є стійким, тривалим, так чи інакше буде порушеною нервова функція організму. Особливо дефіцит В12 небезпечний тим, що при його нестачі може пошкоджуватися мієлінова оболонка нервів – це порушення пов’язане з цілим рядом патологічних станів, що обмежують рухливість людини.

“При дефіциті В12 спостерігаються ураження нервової системи – дратівливість, стомлюваність, паралічі з розладом функції тазових органів”, – констатував Вадим Міхно.

Поділись


Новини партнерів