Названі ознаки раку товстої кишки, що часто ігноруються

Рак товстої кишки є одним із найпоширеніших видів раку. При цьому останні двадцять років спостерігається тенденція захворюваності на рак товстої кишки у молодих людей, і експерти не знають, чому. За даними Національного інституту раку, починаючи з 1990-х років захворюваність на колоректальний рак (включаючи рак товстої та прямої кишки) неухильно зростає серед дорослих людей молодше 50 років.

Медичні експерти видання «Eat This, Not That!» розповіли, що рак товстої кишки починається з однієї клітини-вигнанця, яка ділиться на дві, потім чотири, потім вісім тощо. Цей процес аномального розмноження клітин може тривати роки.

“Наявність випадків колоректального раку або поліпів кишечника в сім’ї, а також запальні захворювання кишечника є факторами підвищеного ризику”, – констатують вчені Єльської школи медицини.

Лікарі відзначають, що ознаки рак товстої кишки, що виникають, можуть бути спочатку невидимими, вони «маскуються» під менш небезпечні стани.

«Люди можуть помітити посилення діареї чи запорів. Іноді виникає відчуття, що кишечник при випорожненні не повністю очищається. Крім того, можливий біль чи спазми у животі, втрата ваги».

Також для раку кишечника характерні кров у стільці, постійне почуття слабкості та втоми, здуття живота, зміна звичної дефекації.

Вчені звертають увагу, то люди, які хворіють на рак товстої кишки, можуть не мати якихось симптомів. Часто це буває пов’язано з тим, що пухлини дуже малі, вони не викликають біль, кровотечу чи непрохідність кишківника. Найкращим способом своєчасно виявити утворення фахівці вважають профілактичну колоноскопію, яку радять проходити, починаючи з віку 45 років.

Поділись


Новини партнерів