Вчені назвали продукти, що викликають сильну залежність

Вчені дійшли висновку, що продукти, яким властива висока ступінь обробки, здатні викликати звикання подібно до тютюну.

Журнал Addiction поінформував про дослідження вчених, які представляють університет Мічигану і Технологічний інститут Вірджинії, яке підтверджує властивість деяких продуктів викликати у людей звикання. Такими продуктами є готові до вживання магазинні ласощі: наприклад, морозиво чи чипси.

“Продукти з високим ступенем обробки, такі як чипси, печиво, морозиво, картопля фрі можуть вважатися такими, що викликають звикання нарівні з тютюном”, – цитує Addiction наукових фахівців.

Згідно з їхніми даними, такі продукти збільшують ризик компульсивного вживання такою ж мірою, як це робить тютюн у курців.

Так як люди не можуть кинути курити, так само багато хто не може відмовитися від оброблених продуктів.

Вчені констатують, що пристрасть до подібної їжі може бути такою сильною, що відмовитися від неї люди не можуть навіть усвідомлюючи, що її прийом пов’язаний із проблемами для здоров’я. У своєму резюме вчені зазначили, що вплив високооброблених продуктів на мозок можна порівняти з ефектом нікотину.

Дослідники попереджають: особлива небезпека продуктів, що викликають залежність, у тому, що потяг до їх споживання зростає і людина втрачає контроль над кількістю з’їденого.

“Продукти з високим ступенем обробки здатні швидко доставляти в організм неприродно високі дози рафінованих вуглеводів і жирів, і саме це є ключем до їхньої здатності викликати звикання”, – постулювали автори роботи.

Поділись


Новини партнерів