Лікар назвав медичні причини нічних судом у ногах

Брак магнію є поширеною медичною причиною, яка пояснює появу вночі хворобливих спазмів у ногах.

Статистично нічні судоми в ногах – це проблема, що виникає у 60% дорослих людей. Найчастіше від них страждають жінки, з віком такі судоми можуть турбувати все частіше. У більшості випадків вони вражають литкові м’язи, але можуть зачіпати передню і задню частину м’язів стегна.

Лікар-невролог В’ячеслав Пан зазначив, що нічні судоми нерідко пов’язані з положенням ніг у ліжку. Литкові м’язи при цьому коротшають, що робить їх більш сприйнятливими до спазмів.

Інший фактор, який може сприяти судомам, включає сидіння або стояння на одному місці протягом тривалого часу вдень.

Але в багатьох випадках причиною судом у ногах є нестача магнію, відповідального за скорочення м’язів та передачу нервових імпульсів. Низький рівень магнію веде до зменшення калію та кальцію, тому що він порушує їх регуляцію, і це сприяє м’язовим спазмам, м’язовій слабкості. Фахівець додав, що із віком організм починає засвоювати з їжі менше магнію.

До того ж на зниження його рівня впливають куріння, вживання алкоголю та деяких ліків, низький рівень вітаміну D.

Чи потрібно звертатись до лікаря, якщо виникають судоми? Якщо вони стали частими, це обов’язково слід зробити, констатував невролог.

«Судоми в ногах можуть бути пов’язані з іншими станами, такими як захворювання рухових нейронів, хвороба Паркінсона, діабет, остеоартрит, проблеми зі щитовидною залозою, печінкою та нирками, а також хвороби серця або порушення кровообігу».

Поділись


Новини партнерів