Вчені: антидепресанти змінюють структуру мозку

Дослідники виявили, що антидепресанти можуть змінювати сіру та білу речовину в мозку людей, які проходять курс лікування. Такого висновку дійшли вчені з медичного центру при Університеті Рабдауда в Австрії.

Проведене в Австрії дослідження показало, що антидепресанти здатні змінювати структуру людського мозку. Зокрема, вони робили сіру та білу речовину більш пластичними. Пацієнти, які найкраще реагували на лікування, демонстрували підвищені ознаки зв’язаності нейронів. Це відкриття йде врозріз із попередніми уявленнями про антидепресанти.

Вивчення мозку пацієнтів продемонструвало, що у контрольній групі зі здоровими людьми немає таких тимчасових ефектів, а це підтверджує висновки про те, що зміни, які спостерігаються, пов’язані саме з хворобою, а можливо, і з лікуванням цієї хвороби.

Зміни у структурі мозку відбувалися протягом 6 тижнів із більшою швидкістю, і це спантеличило дослідників ще й тим, як здійснювалися ці зміни і чому за різних методів лікування відбувалися різні зміни. Наприклад, в дітей віком вони здійснювалися природним чином результаті фізичного розвитку та реорганізації, але в дорослих ці зміни були стійкішими.

Поділись


Новини партнерів