Щоденні звички мають значний вплив на стан та функції травлення – у тому числі такий вплив може бути дуже негативним.
Лікарі Олена Малишева, Герман Гандельман та Андрій Продеус назвали звички, що «вбивають» здорову травну систему організму. Фахівці виділили чотири звички, яких порадили позбутися.
Вживання гарячих напоїв та їжі. Багато людей навіть не помічають, що їхні страви та напої є занадто гарячими для ніжної слизової оболонки травного тракту – вони звикли вживати їх такими. Подібна пристрасть може призвести до розвитку раку.
«Дослідники з’ясували, що люди, які вважають за краще пити чай температурою вище 65 градусів, ризикують зіткнутися з раком стравоходу та шлунка у вісім разів частіше ніж ті, хто п’є холодніший напій», – повідомили медики.
Тривале сидіння у туалеті. Типова звичка сучасної людини – сидіти у туалеті зі смартфоном. За словами лікарів, це сприяє розширенню судин та застоюванню крові у прямій кишці, порушенню венозного відтоку та виникненню геморою.
«Якщо гемороїдальні вузли, що виникли, тромбуються, то з’являється сильний біль і розвиваються запори, що різко порушують якість життя».
Їсти вночі. Пізні прийоми їжі – ще одна звичка, що “вбиває” здорову травну систему. Сон із наповненим шлунком збільшує ризик розвитку рефлюксу, коли шлунковий вміст проникає у стравохід.
«При рефлюксі ушкоджується стравохід, що стає потенційним ризиком у розвиток раку цього органа».
Багато жирного, алкоголю. Пристрасть до жирних продуктів, часте вживання алкоголю сприяють тому, що розвивається жирова дистрофія печінки та створюються передумови для розвитку цирозу, попередили фахівці.