Вчені: грип пов’язаний із підвищеним ризиком інсульту

Грип і грипоподібні захворювання пов’язані з підвищеним ризиком інсульту, причому їх негативний вплив відчувається через довгий час після одужання, – висновок про це зроблено дослідниками Американської кардіологічної асоціації (AHA).

Грип поряд із застудою, зазвичай викликає неприємні стани, що супроводжуються рядом симптомів. У міру одужання зазвичай настає поліпшення, але дослідження показало, що грип може мати довгострокові наслідки, і одним з них є схильність до інсульту.

«Грип та грипоподібні захворювання пов’язані з підвищеним ризиком інсульту. Зокрема, ймовірність ішемічного інсульту мозку зростає майже на 40 відсотків протягом 15-денного періоду після перенесеного грипу», – констатували фахівці з AHA.

За словами провідного автора дослідження, доктора Амелії Беме, вченими було виявлено, що зв’язок між грипоподібним захворюванням та інсультом зберігається однаковим у людей, які живуть у сільській та міській місцевості, а також у чоловіків та жінок.

Але чому грип підвищує ризик інсульту?

За версією фахівців, причиною є дуже сильне запалення, що виникає при грипі як реакція з боку імунної системи. Таке ж запалення грає ключову роль у виникненні серцевих захворювань у частини людей як ускладнень після перенесеного грипу.

У свою чергу дослідження, проведене в 2019 році, опубліковане Інститутом Френсіса Крика, постулює, що реакції організму на грип можуть залежати від прийому антибіотиків. Неправильне використання цих ліків знищує корисні кишкові бактерії, що робить організм уразливішим для вірусів, послаблює його захисні сили, знищує стійкість до грипу.

«Без збереження корисних кишкових бактерій противірусні гени не включаться, доки не спрацює імунна відповідь. Іноді це відбувається занадто пізно, на стадії багаторазового розмноження вірусу по клітинах тіла – у цьому випадку надмірно сильна імунна відповідь практично неминуча. Для систем організму вона може бути руйнівною», – заявили автори роботи.

Поділись


Новини партнерів