Експерти: біль у трьох областях тіла може бути сигналом про підвищення рівня холестерину

Ключова область тіла, в якій виникає біль у зв’язку з підвищеним рівнем холестерину, – це ноги, які констатують медики з Ківлендської клініки.

Високий рівень холестерину відомий як «тихий вбивця», оскільки його накопичення в артеріях часто відбувається без помітних симптомів – при цьому для людини різко зростають ризики серцевих захворювань та інсульту. Але іноді сигналом про підвищення рівня холестерину є болючі відчуття – особливо, якщо це біль в ногах.

За словами фахівців Ківлендської клініки, холестерин, що скупчився, може звужувати кровоносні артерії, в результаті чого обмежується приплив крові до деяких областей тіла. Ноги через таке обмеження страждають особливо відчутно, наражаючись на захворювання периферичних артерій (ЗПА).

Експерти перерахували такі особливості болю в ногах:

  • Загострюється при русі, фізичних навантаженнях.
  • Проходить під час відпочинку, припинення руху.
  • Крім болю у м’язах ніг відчуваються оніміння, слабкість, важкість, втома.

Клініка додає, що біль може бути досить сильним, щоб обмежувати рухливість людини – вона перестає займатися тими видами діяльності, які вимагають активної ходьби або бігу.

«Пекучий або ниючий біль при ЗПА відчувається в литках, ступнях і пальцях ніг – іноді він може проявлятися під час відпочинку, особливо вночі, в положенні лежачи, змушуючи людину шукати позу, яка б його полегшило», – попередили медики.

Крім того, холестериновий біль може відчуватися в інших областях тіла – стегнах та сідницях. Якщо такий біль виникає періодично, слід записатися на прийом до лікаря.

Поділись


Новини партнерів