Названо нічний симптом – провісник швидкого інсульту та серцевого нападу

Іноді ознаки, які ми звикли ігнорувати та вважати чимось неприємним, але не небезпечним, можуть попереджати про ризик смертельних хвороб.

Хвороби серцево-судинної системи вже не перший рік займають лідируючі рядки у рейтингу причин смерті. На жаль, незважаючи на всі досягнення медицини, повністю захистити людей від наслідків цих захворювань поки що неможливо. Багато факторів ризику недуг, що вражають серце та судини, відомі та добре вивчені. Ви, напевно, чули, що високий тиск і високий рівень холестерину шкодять здоров’ю. Крім того, ми багато знаємо про характерні ознаки подібних хвороб: біль у районі серця, раптова непритомність, запаморочення та задишка.

Однак є ще одна важлива ознака – гіпергідроз сну. Простіше кажучи – нічна пітливість.
Від нічної пітливості страждають багато жінок у період менопаузи — за деякими даними, із «припливами» стикаються понад 70% жінок. Зазвичай цей симптом сприймали як щось дуже приємне, але не небезпечне. Однак тепер вчені з’ясували: нічна пітливість свідчить про підвищений ризик серцево-судинних ускладнень.
У журналі Neurology було опубліковано дослідження, автори якого пов’язують нічну пітливість із ураженнями дрібних судин головного мозку.

Крім того, є дані, що припливи з гіпергідрозом істотно підвищують ризик серцевих нападів та інсультів. Як з’ясували дослідники з Університету Квінсленду в рамках метааналізу, жінки, які страждають від нічної пітливості, стикалися з цими хворобами на 70% частіше, пише Express. Розпізнати інсульт можна за такими симптомами:

  • запаморочення;
  • порушення координації рухів;
  • двоїння перед очима;
  • оніміння обличчя, рук та ніг;
  • перекіс обличчя або так звана «крива посмішка».

Що робити, щоб запобігти інсульту

Один із способів знизити ризик проблем із серцево-судинною системою — харчуватися правильно, зазначає доктор медичних наук Нана Погосова. Наприклад, дуже важливо їсти не менше 500 грамів фруктів та овочів на день. Необов’язково витрачатися на щось екзотичне, чудово підійдуть сезонні продукти чи, навіть ті, що вирощують у вашому регіоні. Крім того, тим, хто піклується про своє здоров’я, варто звернути увагу на рибу та оливкову олію. Також серце та судини зміцнять багаті калієм продукти: абрикоси, баклажани, банани, картоплю. А от від фастфуду, занадто жирної їжі і простих вуглеводів варто відмовитися — або, як мінімум, скоротити їх споживання.

Поділись


Новини партнерів