Стало відомо, що буде з організмом, якщо їсти м’ясо щодня

Багато хто не уявляє своєї вечері або обіду без м’яса: смачно, ситно, цей продукт чудово поєднується з різними гарнірами. Однак любов до котлет і стейків може зруйнувати ваше здоров’я, кажуть лікарі.

М’ясо – невід’ємна частина раціону більшості людей (виняток – вегетаріанці). У ньому міститься білок, який необхідний організму, воно поживне, добре насичує і дозволяє довго не відчувати голоду. Однак певних обмежень у його вживанні все ж таки варто дотримуватися, особливо, якщо йдеться про червоне м’ясо, кажуть лікарі.

Щоб страва з яловичини, свинини або баранини не завдала шкоди вашому здоров’ю, потрібно їсти м’ясо не частіше, ніж 2-3 рази на тиждень. В іншому випадку зростає ризик раку кишечника, плюс можуть бути й інші побічні ефекти.

Дієтологи розповіли, що станеться з організмом, якщо їсти червоне м’ясо щодня:

Зросте ризик хвороб серця

Велика кількість червоного м’яса в раціоні справді може спровокувати хвороби серця та судин. Так, експерти Американської кардіологічної асоціації з’ясували, що люди, які щодня з’їдали порцію свинини чи яловичини, підвищували ризик розвитку атеросклерозу чи різних проблем із серцем на 22 %.

Тому постарайтеся їсти менше червоного м’яса, особливо це стосується перероблених продуктів: ковбаси, сосисок, — каже дієтолог Ліза Янг.

Організм отримає ударну дозу насичених жирів

Практично все червоне м’ясо містить велику кількість насичених жирів. Наприклад, загалом в одному стейку міститься близько 40% насичених жирів від рекомендованої добової норми. Це дуже багато, – каже доктор медичних наук Сідні Грін.

Коли людина їсть багато продуктів, багатих на насичені жири, в її крові різко підвищується рівень «поганого» холестерину: у судинах утворюються бляшки, які можуть спровокувати інфаркт або інсульт.

Ще один наслідок — зайва вага

Так-так, кілограми «прилипають» до боків і живота не лише через солодкий і борошняний раціон. Людина може взагалі не їсти ці продукти, але активно налягати на червоне м’ясо. Смажені стейки, котлети, шашлики… все це удар по метаболізму.

Розберемо той самий стейк: стандартна порція може містити цілих 614 (!) калорій. Плюс у такому шматку міститься близько 46 грамів жиру – це 66 % від добової норми, якщо ми беремо стандартний калораж у 2000 калорій, – каже дієтолог Ліза Янг.

Люди, які зловживають червоним м’ясом, нерідко страждають від ожиріння та проблем із метаболізмом. Адже яловичина або свинина — продукт, що важко перетравлюється, пам’ятайте про це, коли плануєте вечерю.

Імунна система теж постраждає

Вся справа у бактеріях, які живуть у нашому кишечнику. Їх там кілька мільйонів і всім цим мільйонам червоне м’ясо зовсім не до душі. Цей продукт важко перетравлювати, переробка яловичини та свинини забирає у корисних мікроорганізмів багато сил. Але ж більшість нашої імунної системи зосереджена саме в кишечнику. Що сильніше ми його навантажуємо, то більше шкоди завдаємо нашому імунітету.

Зросте ризик системного запалення

Вчені вже давно дійшли висновку, що надлишок червоного м’яса в раціоні пов’язаний із запальними біомаркерами, через які починається хронічне запалення в організмі, — каже доктор Грін.

Іноді запальний процес у організмі може затягнутися надовго: тоді імунна система поступово руйнує тіло.

Почнуться проблеми із травленням

Тут важливо повернутись до думки, що червоне м’ясо – це продукт, який важко перетравлювати та засвоювати.

Таке м’ясо, як правило, містить жирніший білок, який може спровокувати неприємні відчуття в шлунку, здуття, появу печії, — каже доктор Грін.

Особливо варто бути обережними людям, які вже мають проблеми зі шлунком, наприклад, гастрит.

Організм постраждає від натрію

Звичайно, ніякої шкоди не буде, якщо ви купуєте м’ясо у знайомого фермера або у вас є власне господарство. Щодо м’яса в магазинах, то його часто обробляють різними складами, щоб воно довше не псувалося.

Особливо це стосується ковбас та сосисок. За даними Американської кардіологічної асоціації, людині рекомендується з’їдати трохи більше 2300 міліграмів натрію щодня. У кількох шматочках ковбаси може бути до 569 мг натрію, що становить майже чверть від добової норми, пише ETNT.

Велика кількість натрію в раціоні може призвести до:

  • проблем із нирками;
  • високого артеріального тиску;
  • збільшення ваги.
Поділись


Новини партнерів