Дієтолог назвала напій, вживання якого збільшує ризик деменції

Лікар-дієтолог Олена Соломатіна розповіла, що солодкі газовані напої збільшують ризик деменції. Медик пояснила шкоду цих напоїв.

Цукор, як відомо, є досить сильним руйнівником. В одній склянці газованого напою міститься близько п’яти шматків цукру. Він ще й швидко всмоктується. А люди часто випивають не одну склянку, а цілу пляшку ємністю 1,5 літра, — пояснила вона.

За словами лікаря, цукор сприяє руйнуванню судин, після чого вони звужуються та формуються атеросклеротичні бляшки. Внаслідок чого потік крові до головного мозку сповільнюється та порушується його живлення.

У разі відсутності кисню ситуація ускладнюється, а продукти обміну починають отруювати клітини головного мозку. Останні страждають, вони починають погано виконувати свої функції та надсилають неадекватні сигнали.

Соломатіна рекомендувала пити напої з антиоксидантами – чай, каву, овочеві натуральні соки і додавати в них чорницю або лохину.

Також вчені перерахували ознаки у ході, які вказують на деменцію заздалегідь. Неврологічні зміни – це звичайне явище на початку зниження когнітивних функцій. Але фізичні зміни можуть бути показовими. Вчені з’ясували, що зміни в балансі людини або в її ході можуть вказувати на деменцію за кілька років до її настання.

Так, за словами дослідників, люди, які повільно ходять або погано тримають рівновагу, з більшою часткою ймовірності схильні до хвороб Альцгеймера.

Поділись


Новини партнерів