Дієтолог: гриби та вівсянка знижують рівень поганого холестерину

За словами дієтолога, гриби містять клітковину, яка, як відомо, знижує рівень холестерину.

Високий рівень холестерину може бути небезпечним, що призводить до потенційно смертельних захворювань, якщо його не лікувати. Це означає, що у вашій крові занадто багато жирової речовини, яка називається холестерином. Згодом вона може накопичуватися в кровоносних судинах, викликаючи такі речі, як серцеві напади та інсульти.

Однією з найпоширеніших причин високого рівня холестерину є дієта, особливо жирна їжа. Однак є й інші сприятливі фактори, такі як недостатня фізична активність, куріння, вживання алкоголю та сімейна історія. Хоча те, що ви їсте, може спричинити високий рівень холестерину, воно також може допомогти зменшити його.

Дієтолог Василиса Пономарьова рекомендувала включати до раціону гриби, а також овес, щоб знизити рівень холестерину.

«Обидва містять корисний тип (розчинної) клітковини, яку називають бета-глюканами. Останні при вживанні утворюють в’язкий гель, який сприяє виведенню жовчних кислот. Оскільки необхідно виробляти нові жовчні кислоти, для цього необхідно використовувати холестерин, часто використовуючи доступний холестерин ліпопротеїнів низької щільності (поганий), що знижує його рівень», – каже Пономарьова.

Для порівняння, ліпопротеїни високої щільності – «хороший» холестерин – знижують рівень холестерину, поглинаючи його та повертаючи назад у печінку. Потім печінка виводить його з організму.

У людей, які з’їдали три грами бета-глюканів на день, рівень ліпопротеїнів низької щільності знижувався на вісім міліграмів на децилітр.

«Метааналіз показав, що споживання бета-глюкану суттєво знижує концентрацію загального холестерину та холестерину ліпопротеїнів низької щільності, але не впливає на концентрацію тригліцеридів, холестерину ліпопротеїнів високої щільності та концентрації глюкози у суб’єктів з гіперхолестеринемією».

Поділись


Новини партнерів