Якщо людина виспалася і здорова але при цьому почувається втомленою, можливо, справа в її раціоні. Про це повідомила лікарка клінічної лабораторної діагностики Інна Горзіб.
Медик назвала продукти, які можуть спровокувати втому.
Якщо ваш сніданок обмежується тільки кавою та солодким, смію сказати: «Стоп! Це бомба!». Кофеїн, що міститься в каві, впливає на роботу надниркових залоз, стимулюючи вироблення гормонів стресу (адреналіну і кортизолу). В результаті організм якийсь час перебуває «на підйомі»: покращується працездатність, відчувається приплив сил, але в результаті ми втрачаємо багато енергії і невдовзі почуваємось знесиленими. Такий же ефект мають випічка, енергетики та фаст-фуд, – пояснює експерт.
Крім того, за словами лікаря, надмірне вживання кави перешкоджає засвоєнню заліза в організмі, а серед симптомів залізодефіцитної анемії – слабкість та стомлюваність.
Горзіб наголосила, що солодке провокує стрибок рівня інсуліну, адже для того, щоб знизити рівень підвищеної глюкози в крові, від організму потрібні великі витрати енергії.
Висновок: краще знайти кориснішу альтернативу такому сніданку у вигляді складних вуглеводів (наприклад, круп), які не спричинять «ігри з інсуліном» і забезпечать більш тривалою енергією, дозволивши тим самим дотягнути до обіду, не вдаючись до шкідливих перекусів, – розповіла лікар.
Також організм витратить багато сил на перетравлення цільного шматка м’яса. Допоможемо йому: вживаємо його у вигляді фаршу, наприклад, у котлетах. Окрема історія – це алкоголь, точніше надмірне його вживання, яке сприяє зниженню рівня глюкози в крові в результаті витрачених сил на розщеплення етилового спирту, повідомила медик.