Вчені повідомили, що мед здатний загоювати рани

Дослідники з Університету Манчестера встановили, що улюблений багатьма українцями мед здатний регенерувати тканини організму. Крім того, його антимікробні властивості дозволяють використовувати цей натуральний продукт при лікуванні різних поранень.

Британські вчені зробили метааналіз понад 250 досліджень, проведених за великий період в 85 років. Він був необхідний для пошуку альтернативних джерел боротьби з бактеріями, які через безконтрольне використання людьми антибіотиків набувають все більшої резистентності. Виявилося, що якщо ці ліки комбінувати з медом, то їхня сила суттєво збільшується. Вчені виявили здатність меду не тільки уповільнювати поширення по тілу різного роду небезпечних грибкових та вірусних інфекцій, а й просто знищувати їх.

Але не слід просто додавати мед на звичайні пов’язки, які ми накладаємо на рани. У цьому випадку ефект буде зворотним, оскільки мед лише перешкодить надходженню в рани необхідних для загоєння компонентів. Дослідники довели, що у меді є протимікробні агенти, а також компоненти, що сприяють регенерації. Саме за рахунок їх можна посилити вплив антибіотиків на бактерії.

Найближчим часом вченим необхідно провести додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як можна застосовувати цей популярний продукт максимально ефективно. На думку Всесвітньої організації охорони здоров’я, антибіотикорезистентність становить для здоров’я та життя людей не меншу загрозу, ніж тероризм.

Поділись


Новини партнерів