Ендокринолог: поєднання деяких продуктів із ліками може бути небезпечним для людини

Існують продукти, з якими не можна поєднувати ліки – про це попередила в інтерв’ю лікар-ендокринолог Ірина Калініна.

Медик розповіла, що, потрапляючи до організму, лікарські препарати взаємодіють із харчовими компонентами. Ряд речовин, які містяться у продуктах, можуть негативно впливати на засвоєння тих чи інших медикаментів.

«Наприклад, кислі фруктові та овочеві соки знижують дію антибіотиків, антисекреторних засобів, а також препаратів проти пухлин та із вмістом заліза», – повідомила Калініна.

Медик додала, що деякі поєднання продуктів та ліків можуть виявитися небезпечними. Зокрема до них відноситься вживання журавлини або журавлинного соку при прийомі антикоагулянтів – засобів, які лікують тромбоз. За словами Калініної, біологічно активні сполуки журавлини можуть порушувати дію цих препаратів та сприяти кровотечі.

Крім того, ліки-антикоагулянти медик порадили не поєднувати з продуктами, які насичені вітаміном К (не слід їсти огірки, сою, квасолю, зелений листовий салат, капусту, шпинат). Через високий рівень цього вітаміну в організмі ефективність таких медикаментів знижується.

Також лікар закликала не пити молоко, вживаючи деякі ліки.

«При взаємодії з молоком антикоагулянти, а також антибіотики і сечогінні ліки дають реакції, що можуть знижувати всмоктування перелічених лікарських засобів. Іноді доволі суттєво – до 80%», – сказала спеціалістка.

Тим, хто приймає препарати із залізом, медик порекомендувала уникати їх поєднань із молочними продуктами, чаєм, кавою, горіхами, пшеничним хлібом, пшоняною кашею.

Поділись


Новини партнерів