Ендокринолог розвінчала міфи про шкоду картоплі для організму людини

Багато людей помилково вважають картоплю шкідливим продуктом і намагаються уникати його у своєму раціоні. Ендокринолог Зухра Павлова розвінчала цей міф і розповіла, як картопля може бути корисною.

Незважаючи на стереотипи, багато хто в нашій країні все-таки любить картоплю та страви з неї. На столі у багатьох сім’ях вона – частий гість. І у свята, і в будні. Чи може картопля бути корисною і не шкодити здоров’ю та фігурі?

«Найбільша проблема з картоплею полягає в тому, що найпопулярніші рецепти з нею дуже калорійні. Наприклад, порція картоплі-фрі має приблизно стільки ж калорій, скільки й бігмак — під 600. Картопляне пюре включає величезний шмат вершкового масла, не рахуючи молока чи вершків», — каже експерт.

Саме надлишок жирів та солі робить картопляні страви не дуже корисними та надкалорійними, а не сама картопля. Надмірне споживання смаженої та жирної їжі підвищує ризик розвитку патологій судин та серця, діабету, б’є по печінці.

Чи може картопля бути корисною? Може. У вареному вигляді без добавок. Приготовану таким чином картоплю можна їсти навіть на дієті.

Експерт не рекомендує вживати картоплю у гарячому вигляді після варіння, дайте їй трішки охолонути. Під час остигання частина крохмалю трансформується в особливу форму, що дозволить уникнути різких стрибків глюкози у крові.

Крім того, картопля, що трохи остигнула, забезпечує кишечник не крохмалем, а харчовими волокнами, що дуже корисно для кишкової мікрофлори.

Поділись


Новини партнерів