Високий холестерин: небезпечний симптом, що виникає під час відпочинку

Високий рівень холестерину часто називають “тихим вбивцею”, тому що його накопичення відбувається непомітно. Однак деякі симптоми все ж таки можуть з’являтися, коли жирова речовина накопичується в артеріях. У значному надлишку холестерин може сприяти утворенню бляшок усередині артерій, які починають звужуватися, обмежуючи кровотік. Коли кровоносні артерії закупорюються холестерином, можуть постраждати ноги, каже терапевт Тамара Іллінська.

За словами лікаря, обмежений приплив крові до ніг іноді може призвести до стану, відомого як критична ішемія кінцівок. Вона може заявити про себе хворобливими симптомами під час відпочинку.

“Однією з ознак критичної ішемії кінцівок є сильний і пекучий біль у ногах і ступнях, здатний відчуватися навіть під час відпочинку”, – зауважила Іллінська.

Крім больового синдрому під час відпочинку, дана патологія також може викликати інші симптоми, що змінюють стан кінцівок:

  • Шкіра стає блідою, блискучою, гладкою та сухою.
  • На ступнях і гомілках виникають виразки, що не гояться.
  • Відбувається втрата м’язової маси у ногах.
  • Шкіра на пальцях ніг або нижніх кінцівках стає холодною і онімілою, червоніє, потім чорніє, починає опухати, виділяти гній, викликаючи сильний біль.

Всі ці симптоми – це дуже серйозний привід для звернення до лікаря. Критична ішемія кінцівок потребує негайного лікування, у деяких випадках може знадобитися ампутація.

Поділись


Новини партнерів