Донація ооцитів з’явилася в українській медицині досить давно. Але тільки 15-20 років тому почала набирати популярності та розголосу серед жінок. Це ефективна процедура, за допомогою якої жінки, котрі роками не можуть завагітніти самостійно, невдовзі стають матерями. Та навіть попри це, є безліч міфів про донацію, які заважають охочим стати донором яйцеклітини. ГО «Донори за життя» розвіють поширені стереотипи та розкажуть, чи безпечно бути донором і що несе за собою ця процедура.

Поширені міфи про донорство

В інтернеті є багато непідтверджених фактів про донацію ооцитів, котрі створюють хибне враження у жінок, котрі хотіли б приєднатися до програми. ГО «Донори за життя» розвіє деякі з них:

  • Міф №1 – Після донорства не можна завагітніти

Це абсолютна неправда, адже донація ооцитів ніяк не впливає на репродуктивні можливості жінки. Дехто думає, що під час участі у програмі лікарі забирають всі яйцеклітини, тому потім донор не може завагітніти.

Насправді жінка народжується зі сталою кількістю яйцеклітин – 200-400 тисяч. При заборі ооцитів лікарі забирають від 15 до 25 одиниць. Очевидно, що така кількість забору не несе негативного впливу на репродуктивні можливості. А планувати власну вагітність донор може вже після закінчення наступної менструації після забору яйцеклітин.

  • Міф 2 – Донор дуже набирає у вазі

Це ще одна поширена причина, яка відлякує жінок від донорства. Частково це правда, але потрібно розібратися, чому так відбувається.

Справа в тому, що для стимуляції яєчників (яка потрібна для того, щоб синхронізувати менструальний цикл донора і реципієнта) донор має приймати препарати на гормональній основі. Тому жінка може набрати кілька кілограмів. Але це не критично і, зазвичай, за умови належного догляду за собою, жінки не набирають більше 5 кг, а після участі у програмі швидко їх скидають. Інша справа, якщо вести неправильний спосіб життя і не приділяти увагу харчуванню.

  • Міф 3 – Донація негативно впливає на здоров’я

За умови правильного вибору клініки, донорство не має жодного негативного впливу. Клініки, з якими співпрацюють «Донори за життя» призначають донорам виключно якісні сертифіковані препарати в індивідуальних дозах, а також регулярно контролюють стан жінки за допомогою новітніх УЗД-датчиків та іншого обладнання. Тому, якщо дотримуватися рекомендацій лікаря та виконувати його настанови, ви не відчуєте жодних змін.

Більше того, донорами ооцитів можна ставати до 8 разів за життя з мінімальною перервою у 3 місяці між участю у програмах.

Тому можна впевнено сказати, що донорство статевих клітин абсолютно безпечне для здоров’я і життя донора. Головне – вибрати правильну клініку та організацію.

Приєднатися до участі у програмі донації можна на сайті ГО «Донори за життя». Заповняйте анкету, ділиться яйцеклітинами та отримуйте гідну грошову винагороду в розмірі до 1000 євро. Чекаємо на вашу заявку!