Лікар-кардіолог назвала три неочевидні ознаки інфаркту

Щоб не мати серйозних наслідків і вижити після інфаркту, головне — якнайшвидше розпочати лікування. А для цього важливо вчасно запідозрити серцевий напад і одразу звернутися за допомогою, а не намагатися відлежатись і чекати, доки відпустить, попередила лікар-кардіолог Ганна Кореневич.

Типовим проявом гострого інфаркту міокарда прийнято вважати пекучий або давлячий біль в ділянці серця з іррадіацією (віддачею) в ліву лопатку, плече, руку і, навіть, нижню щелепу. Цей біль, зазвичай, виникає під час фізичного (наприклад, швидка ходьба) чи психоемоційного навантаження.

Але бувають і неочевидні прояви, про які теж не можна забувати. Про три із них розповіла кардіолог Ганна Кореневич.

Так, за словами лікаря, біль у животі може бути ознакою інфаркту.

Іноді підступне серце віддає болем у животі та імітує картину апендициту, гастриту, виразки шлунку чи отруєння. Таке трапляється під час інфаркту нижньої або задньої стінки лівого шлуночка. У лікарнях вже понад 30 років є правило робити ЕКГ усім пацієнтам із проблемами у животі, щоб не пропустити інфаркт, – повідомила фахівець.

Також варто насторожитися під час напау задишки та нестачі повітря. Напад задишки може тривати кілька хвилин або годин і пройти самостійно. Такі варіанти зустрічаються рідко, але бувають.

Крім того, тиск може впасти до 90/60, 80/40 та нижче. Тривалість такого стану також може змінюватись від кількох хвилин до кількох годин і, навіть, доби. Такий варіант інфаркту буває у людей із цукровим діабетом. Багато хто навіть не підозрює про те, що у них є діабет, і тим більше пропускають подібні напади раптової слабкості, зазначила лікар.

Поділись


Новини партнерів