Вчені: кава захищає жінок від когнітивних порушень

Деменція — це не одне захворювання, а кілька, кожне з яких призводить до одного й того самого наслідку – смерть пацієнта і втрата в сім’ї, оскільки близька людина йде з життя дуже рано і з болісною швидкістю. Згідно з недавніми прогнозами, приблизно у кожної третьої людини, яка народилася сьогодні, протягом життя розвинеться деменція.

В результаті в науковому співтоваристві виникло сильне прагнення розробити нові методи лікування цієї хвороби, щоб у майбутньому можна було рятувати життя. Поряд з цим також проводяться дослідження про те, чи існують якісь предмети повсякденного побуту, які можуть допомогти знизити ризик або повністю запобігти цьому захворюванню.

“Кава може допомогти знизити ризик недоумства у літніх жінок. Такі висновки вчені отримали після дослідження 6467 учасниць, які брали участь у вивченні пам’яті. У дослідженні вивчалося, як на цих жінок у постменопаузі та старше 65 років впливав рівень споживання кофеїну, незалежно від того, що це було: чай, кава або солодкі напої. Ті, хто споживав кофеїн у кількості, вищій за середню, мали менше шансів бути діагностованими, ніж ті, хто споживав кофеїн нижче середнього”, – каже лікар-невролог Олександра Альохіна.

З’являється все більше свідчень того, що споживання кофеїну є потенційно захисним фактором проти когнітивних порушень, враховуючи, що кофеїн також є дієтичним фактором, що легко модифікується, з дуже невеликою кількістю протипоказань.

Хоча дослідження наголошує на потенційно захисному ефекті кофеїну на жіночий мозок, це не означає, що вживання кави, чаю або солодких напоїв з високим вмістом цієї речовини безумовно захистить мозок. Ризик деменції не є миттєвою дією, швидше він розвивається з часом.

Поділись


Новини партнерів