В американській асоціації кардіологів розповіли, у яких людей вищий ризик тромбозів

Ризик певних серцевих захворювань може збільшуватися або зменшуватись залежно від вашої групи крові, йдеться в дослідженні.

Свою групу крові багато людей просто не знають — а навіщо, адже ця інформація потрібна, мабуть, лише якщо буде потрібно переливання. Але насправді це не так. Вчені вже давно з’ясували, що власники певної групи крові можуть бути схильні до тих чи інших захворювань, і тому знати її варто кожному, щоб бути в курсі всіх ризиків для здоров’я. Поточні дослідження з’ясовують, як взаємопов’язані небезпечні хвороби та групи крові. Є наукові дані про схильність до важкого ковіда, серцевих хвороб, діабету, інсульту та багатьох інших захворювань — залежно від типу крові людини.

Серцеві хвороби та група крові

Люди з другою, третьою чи четвертою групами крові частіше, ніж люди з першою, мають ризики серцевого нападу або серцевої недостатності, зазначається у дослідженні, опублікованому American Heart Association (AHA).

Також у людей із групами крові II (А) та III (В) — більш високі шанси на розвиток тромбозів загалом, а також тромбозів глибоких вен (на 51%) та тромбоемболій легеневої артерії (на 47%) порівняно з власниками першої групи крові. Ці стани можуть збільшити ризик серцевої недостатності.

– Причина підвищеного ризику пов’язана з певними білками, які є у крові другої та третьої груп. Вони можуть викликати «закупорку» або «потовщення» артерій і вен, що призводить до підвищеного ризику серцевих захворювань, — цитує слова гематолога Дугласа Гуггенхайма видання TimesNow. Лікар вважає, що подібна особливість може пояснювати, чому у людей із I групою крові рідше буває важкий ковід. Раніше дослідники з’ясували, що пацієнти з групами крові II (A) або IV (AB) з більшою ймовірністю тяжко хворітимуть при зараженні COVID-19 у порівнянні з людьми з кров’ю групи I (O).

Першогрупники – довгожителі

Раніше професор, кардіолог Володимир Подхомутніков розповів, що люди з першою групою крові вважаються довгожителями, але вони теж мають схильність до певних хвороб — у них частіше трапляються виразка шлунку, гастрити, алергії та астми.

Також вважається, що у людей із групою крові I(O) гірше згортається кров, вони частіше гинуть від кровотеч. Але, при цьому, знижується ризик хвороб, пов’язаних з тромбозом. – Для людей з першою групою крові мало характерні випадки емболії, тромбозу та інфаркту міокарда. Власники цієї групи крові частіше доживають до похилого віку, – розповів лікар.

Поділись


Новини партнерів