Вчені пов’язали із раком щоденне вживання молока

На думку вчених Оксфордського університету, якщо людина щодня п’є молоко, це підвищує ризик злоякісних новоутворень. Особливо зростає ймовірність появи пухлин грудей.

Усього 50 мл молока на день збільшують ризик раку печінки на 12%, як встановили вчені з Оксфорду. При цьому, ймовірність виникнення пухлин молочних залоз зростає на 17% у довгостроковій перспективі. Такого сумного висновку британські дослідники дійшли після вивчення дієтичних переваг великої групи людей різного віку. При цьому дослідження було спостережливим, воно не показує, чому молоко викликає рак і не доводить наявність причинно-наслідкового зв’язку.

Цілком можливо, що в любителів молока існували ще якісь звички в житті, які збільшували ризик появи пухлин. Автори дослідження зазначають, що представники сильної статі, які дуже активно вживали молочні продукти та отримували багато кальцію, згодом частіше стикалися з пухлинами передміхурової залози. Це незважаючи на той факт, що молоко належить до досить корисних продуктів. Зокрема, воно знижує рівень холестерину і підвищує імунітет, як показало те саме дослідження.

Ще кілька тисяч років тому дорослі люди не перетравлювали молоко через наявність у ньому лактози. Воно нормально засвоювалося лише дитячим організмом. Але в ході еволюції організм людини змінився і став сприймати молоко. Однак у деяких людей все одно існує несприйнятливість лактози, і їм молоко та молочні продукти вживати небажано через симптоми, що виникають, переважно в шлунково-кишковій системі.

Поділись


Новини партнерів