Нутриціолог Ольга Угрюмова перерахувала основні принципи, дотримання яких допоможе уникнути проблем із ШКТ у літній період і не лише.
Дуже важливе значення має температура їжі і те, як ви її пережовуєте.
«Не потрібно вживати надто холодну їжу, навіть якщо на вулиці спекотно. Важливо приділяти увагу тому, як ви жуєте: пережовуйте їжу ретельно, намагайтеся сідати за стіл без гаджетів», — каже експерт.
Важливо й те, що у вас є на тарілці. Уникайте напівфабрикатів. Це допоможе знизити навантаження на вашу підшлункову та жовчний.
Температура води, яку ви п’єте, також відіграє роль в здоров’ї ШКТ. Занадто холодна вода може створити спазм, і ви відчуєте важкість у підребер’ї.
Пийте воду кімнатної температури чи краще теплу. До речі, вода кімнатної температури охолоджує ефективніше, ніж вода з льодом із холодильника.
Їжте сезонні овочі та фрукти. Якщо у вас є хронічні захворювання, поєднуйте приготовані, термічно оброблені овочі зі свіжими.
Якщо ваш раціон складатиметься тільки з сирих овочів, фруктів і ягід, це дуже серйозне навантаження на шлунково-кишковий тракт.