Вчені пояснили, чому зелені банани можуть врятувати від раку

Вживання незрілого зеленого банана, що містить велику кількість харчових волокон, забезпечує профілактику пухлин. Такого висновку дійшли експерти з Університету Ньюкасла у Великій Британії.

Вживання продуктів з високим вмістом стійких волокон запобігає розвитку злоякісних новоутворень. Наприклад, цей ефект можна отримати рахунок регулярного вживання бананів, але тільки в тому випадку, якщо вони зелені. У ході експериментів його автори давали людям із високим спадковим ризиком раку продукти харчування, що містять максимум стійких волокон. Найбільше їх якраз у незрілих фруктах. Це харчування зменшило ризик деяких форм раку на понад 50%.

Стійкі волокна є формою вуглеводів, яких досить багато також у геркулесі, пластівцях і бобових. У дослідженні взяли участь майже тисяча пацієнтів із синдромом Лінча – генетичним станом, який збільшує схильність людини до деяких видів раку.

Всім учасникам експерименту давали щоденне дозування стійких волокон у кількості, яка еквівалентна одному зеленому банану. Тривалість експерименту становила два роки. Хоча ця дієта не зменшила ризик пухлин кишечника, ймовірність злоякісних новоутворень в інших частинах організму була знижена максимум на 60%.

Поділись


Новини партнерів