Професор назвав популярний напій, що підвищує ризик розвитку тромбозу

Провідний хірург професор Марк Вайтлі повідомив, що регулярне вживання кофеїну може призвести до підвищення в’язкості крові, таким чином збільшуючи ризик утворення тромбів.

Медик пояснив небезпеку вживання кави.

Зневоднення впливає на складові крові, роблячи її густішою і в’язкішою. В результаті кров починає текти по венах повільніше, ніж по артеріям. Таким чином, зневоднення може підвищувати ймовірність розвитку тромбів у венах, – пояснив лікар.

Симптомами тромбозу глибоких вен є:

  • пульсуючий або переймоподібний біль в одній нозі (рідко – в обох ногах), зазвичай в районі гомілки або стегна;
  • утворення набряку в одній нозі (рідко – обох);
  • гаряча шкіра у болючій ділянці;
  • почервоніння або потемніння шкіри у болючій ділянці;
  • здуті вени, тверді та болючі при натисканні.

Ці симптоми можуть з’явитися в руках і в області живота, якщо утворився тромб саме там, – пояснюють експерти Національної служби охорони здоров’я.

Якщо симптоми тромбозу глибоких вен супроводжуються задишкою або болем у грудях, негайно потрібно викликати швидку допомогу.

Професор Вайтлі зазначив, що чай – улюблений напій британців – містить небезпечний кофеїн. Таким чином, не тільки кава та алкоголь, а й чай можуть посилювати зневоднення.

Головні ознаки зневоднення – це спрага, темна сеча з різким запахом, запаморочення та сухість у роті.

Професор Вайтлі порадив пити просту воду, розбавлені морси, трав’яні чаї та фруктові соки, повідомляється на порталі Daily Express.

Поділись


Новини партнерів