Ендокринолог назвала причини утворення каменів у жовчному

Вважають, що появі каменів у жовчному міхурі сприяє надлишок жирної їжі в раціоні. Ендокринолог Наталія Ліберанська каже, що це далеко не найголовніша причина.

«Причини каменеутворення зовсім інші. У більшості випадків каміння у жовчному міхурі утворюється з холестеринових згустків. Але згустки формуються не від надлишку холестерину, а від нестачі жовчі, точніше жовчної кислоти», — пояснює фахівець.

Завдяки жовчі наш організм засвоює поживні речовини, що надходять з їжею. Це в першу чергу, жири та жиророзчинні вітаміни.

Дефіциту жовчі сприяють відразу кілька факторів, які іноді присутні в комплексі. Один із них — надлишок естрогену. Чому виникає надлишок? Наприклад, від прийому оральних контрацептивів чи інших гормональних препаратів. Зокрема, саме у жінок жовчнокам’яна хвороба зустрічається набагато частіше.

Нутриціолог назвала способи профілактики жовчнокам’яної хвороби

Надлишок естрогенів також утворюється за великої кількості зайвої ваги. Адже жирова тканина також здатна синтезувати гормони. Тому важливо контролювати вагу у будь-якому віці.

Високий рівень гормону стресу, кортизолу також скорочує вироблення жовчі. Тому, якщо хочете запобігти утворенню каменів, намагайтеся мінімізувати кількість стресу у своєму житті.

Поділись


Новини партнерів