Гепатолог пояснив, чому не можна чистити печінку солодкою та розторопшою

Останнім часом чищення печінки стало чи не найпопулярнішою детокс-програмою. Експерт Сергій В’ялов розповів, чим може загрожувати така самодіяльність.

«Є у деяких людей таке хобі — печінку почистити за найменшого нездужання. А чистити її не потрібно, у ній нічого такого не накопичується. Звичайно, у процесі роботи вона може “ламатися” та руйнуватися. Тому її треба лагодити, а не чистити. А ще краще – берегти», – коментує лікар.

Одна з найчастіших «поломок» печінки — жировий гепатоз. Виходячи з назви патології, неважко здогадатися, що її причина – надмірне накопичення жирів.

Гепатоз розвивається, коли порушено рівновагу між утворенням та утилізацією жирів. А тут вже є свої причини: від діабету до збою в обміні речовин.

До речі, на гепатоз страждають не тільки повні люди з великими обсягами зайвої ваги, а й худі. Причому другі переносять цю хворобу важче та з ускладненнями з боку серцево-судинної системи.

Популярні в народі методи «чистки печінки» за допомогою солодки та розторопші експерт взагалі називає небезпечними. У цих трав безліч протипоказань та побічних ефектів. Якщо ви вийшли з такої “чистки” без наслідків – вважайте, що вам пощастило, резюмує лікар.

Поділись


Новини партнерів